Historisch EK-ticket voor Georgië: Griekenland niet naar Duitsland

Georgië heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor een eindtoernooi. Na het verslaan van Griekenland in de ontknoping van de play-offs dinsdagavond kunnen de Georgiërs zich gaan verheugen op deelname aan het EK.

ns
0 - 0
Griekenland
Griekenland

In de halve finale van de play-offs was Griekenland, dat met 5-0 won van Kazachstan, amper getest. Georgië won in Tbilisi met 2-0 van Luxemburg en kon dinsdagavond opnieuw profiteren van het thuisvoordeel. Griekenland had het meeste balbezit in Tbilisi, maar had moeite om tot grote kansen te komen. Veel gevaar kwam er in de eerste helft ook niet van Georgië. Sterspeler Khvicha Kvaratskhelia werd knap in bedwang gehouden door de Grieken. Daarbij werden de grenzen opgezocht. Zo kwam Kostas Tsimikas goed weg zonder kaart na het uitdelen van een beuk in het gezicht van de dribbelaar van Napoli, in de wedstrijd waarin de gemoederen zo nu en dan hoog opliepen (zie hieronder).

Het was Giorgi Chakvetadze die op slag van rust voor het gevaarlijkste moment van de eerste helft zorgde. De Griekse goalie Odysseas Vlachodimos redde knap op de vrije trap van de aanvallende middenvelder. In het eerste halfuur na rust waren er opnieuw niet veel kansen. De Georgische bondscoach Willy Sagnol probeerde voor een impuls te zorgen met het laten invallen van Georges Mikautadze, maar de door Ajax aan FC Metz verhuurde aanvaller kon ook niet voor een doorbraak zorgen.

Aan Griekse zijde was het opvallend dat AZ'er Vangelis Pavlidis ondanks de 0-0 stand op de bank bleef. Hij mocht vlak voor tijd niet eens invallen en ook in de verlenging koos Gustavo Poyet voor andere invallers. In die verlenging was de grootste kans voor Georgië. Mikautadze onderschepte de bal bij een belabberde pass in de Griekse defensie en uit de voorzet van de Ajacied liet Zuriko Davitashvili dé kans op de 1-0 liggen.

De beslissing viel in de strafschoppenserie. Daarin onderscheidde de Georgische doelman Giorgi Mamardashvili zich met een geweldige redding op de penalty van Anastasios Bakasetas. Georgië leek te gaan winnen, maar Mikautadze faalde als derde nemer van de thuisploeg. Mikautadze kwam uiteindelijk met de schrik vrij. Giorgios Giakoumakis (voorheen VVV-Venlo) faalde namelijk ook. Die misser werd Griekenland fataal. De vreugde was enorm in Tbilisi, de eerste kwalificatie voor een eindtoernooi ooit van het land dat in 1992 zelfstandig FIFA-lid werd, werd uitbundig gevierd. Georgië maakt Poule F compleet en treft daarin Tsjechië, Turkije en Portugal.