Hiddinks Anzhi zet AZ in Moskou op kleine achterstand

AZ wacht een lastige opgave de groepsfase van de Europa League te bereiken. FC Anzhi bezorgde de Alkmaarse ploeg donderdag in Moskou een nipte nederlaag (1-0).

Trainer Gertjan Verbeek was allerminst verrast door de afwachtende positie van FC Anzhi in het thuisduel van de Russen. Zijn ploeg mocht het duel in de play-offs controleren en voorzichtig wat speldenprikken uitdelen, terwijl de formatie van Guus Hiddink aasde op ruimte in de Alkmaarse defensie. Tot veel kansen voor beide ploegen leidde het niet.

Kort na rust kreeg FC Anzhi waarop het op loerde. Oleg Shatov kreeg de kans op te stomen en ondervond te weinig verzet op weg naar het Alkmaarse doel. De middenvelder zette Mbark Boussoufa aan het werk. Uit zijn voorzet tikte Lacina Traoré de openingstreffer binnen.

Na het doelpunt bleven de verhoudingen hetzelfde. AZ kwam weliswaar enkele keren tot hoopgevende aanvallen, maar het aantal uitgespeelde kansen bleef beperkt. Halverwege de tweede helft kreeg Erik Falkenburg een moeilijke mogelijkheid. De volley van de middenvelder miste de juiste richting. Ook Maarten Martens miste in kansrijke positie het Russische doel.

Een kwartier voor het einde was AZ het dichtst bij de gelijkmaker. João Carlos ontsnapte aan een strafschop vanwege hands. Scheidsrechter Michael Koukoulakis hield het bij een corner, waaruit AZ-middenvelder Viktor Elm op de lat kopte.

AZ-doelman Alvaro Esteban voorkwam in de slotfase met een knappe redding op een schot van Boussoufa een grotere achterstand. Maar dat laat onverlet dat AZ volgende week in Alkmaar de achterstand moet wegwerken om niet net als Vitesse door FC Anzhi te worden uitgeschakeld op weg naar de Europa League. Foto: VI Images