Het winterklassement: de rapportcijfers van de arbiters in de Eredivisie

Reacties

Jochem Kamphuis is de verrassende koploper in de tussenstand van het Scheidsrechter van het Jaar-klassement van VI. De arbiter kwam vorig jaar niet verder dan een negende plaats, maar blijft zijn collega's dit seizoen voorlopig voor. Ook titelverdediger Danny Makkelie moest zijn meerdere in hem erkennen.

Het winterklassement: de rapportcijfers van de arbiters in de Eredivisie

Afgelopen jaar werd Makkelie met straatlengte voorsprong, met een gemiddelde beoordeling van 6,48, winnaar van het klassement. Hij verbeterde zijn gemiddelde beoordeling van het jaar ervoor en volgde de afgezwaaide Björn Kuipers op als beste arbiter van de Eredivisie. Dit jaar presteert Makkelie een fractie minder (6,40) en werd hij voorbijgestreefd door twee collega's.

Beide arbiters die voorbij gingen aan Makkelie fluiten dit jaar beduidend beter dan afgelopen seizoen. Runner-up Edwin van de Graaf is misschien wel de meest opvallende naam in de lijst. De scheidsrechter kwam vorig jaar niet in de toptien voor, maar floot dit seizoen acht wedstrijden en behaalde een gemiddelde score van liefst 6,56.

Koploper Kamphuis scoorde vorig jaar gemiddeld een onvoldoende (5,47), maar heeft zich dit seizoen helemaal herpakt. De Groninger kreeg meer dan een punt hoger in zijn gemiddelde beoordeling (6,63) en stevent daardoor boven al zijn collega's uit. Acht duels leidde Kamphuis tot dusverre. Daarin maakte hij een flinke progressie door.

Een andere opvallende naam in de lijst is die van Bas Nijhuis. De veelbesproken Tukker eindigde vorig jaar nog als vijfde, maar is dit jaar weggezakt naar een negende plaats op de ranglijst.

Alleen scheidsrechters met minimaal zeven gefloten duels in de Eredivisie zijn meegenomen in onderstaande lijst

Arbiter Gefloten duels Gemiddelde
1. Jochem Kamphuis 8 6,63
2. Edwin van de Graaf 8 6,56
3. Danny Makkelie 10 6,40
4. Dennis Higler 9 6,28
5. Martin van den Kerkhof 7 6,21
6. Serdar Gözübüyük 10 6,15
7. Allard Lindhout 10 5,95
8. Pol van Boekel 8 5,94
9. Bas Nijhuis 8 5,81
10. Jeroen Manschot 10 5,75
Bekijk hier al onze video's
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.