Het sprookje van Kevin Nisbet: goal tegen Oranje als hommage aan overleden vader

Reacties

Kevin Nisbet heeft zijn eerste interlandgoal voor Schotland binnen. Dat is voor iedere speler een mijlpaal, maar voor de 24-jarige spits had de treffer nog een extra emotioneel tintje. Het is namelijk een eerbetoon aan zijn onlangs overleden vader, die een enorme fan was van de nationale ploeg.

Het sprookje van Kevin Nisbet: goal tegen Oranje als hommage aan overleden vader
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 2
Schotland
Schotland

Oranje kwam woensdagavond in Portugal niet bepaald best voor de dag tegen Schotland, dat ook nog eens zeven spelers moest missen door coronaperikelen. Het eindigde uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel, een resultaat wat in Schotse media tot nogal wat leedvermaak richting Nederland leidde. Het feit dat er veel mannen ontbraken bij de ploeg van bondscoach Steve Clarke bood kansen aan een aantal spelers die normaliter niet per se hoeven te rekenen op een basisplaats.

Een van hen was Kevin Nisbet, de 24-jarige spits van Hibernian. Met veertien competitiegoals was hij afgelopen seizoen zeer belangrijk voor zijn club, die achter grootmachten Rangers FC en Celtic als derde eindigde in de Schotse Premier League. En dat terwijl hij een jaar geleden nog op het tweede niveau actief was, bij Dunfermline Athletic. Het maakt het alleen maar specialer dat hij op 31 maart jongstleden debuteerde in de nationale ploeg, toen hij in de 68ste minuut mocht invallen in het WK-kwalificatieduel met Faeroër.

Woensdag tegen Oranje speelde hij zijn tweede interland, en hoe. Hij viel in de 61ste minuut in en scoorde in de 63ste minuut met zijn eerste balcontact. Eerder deze week sprak hij nog: 'Ik wil gewoon zo snel mogelijk mijn eerste goal gemaakt hebben voor de nationale ploeg.' En dat lukte, zag bondscoach Clarke. 'Hij vertelde mij en de media al de hele week dat hij zou gaan scoren, als hij de kans zou krijgen. Het is hartstikke mooi dat hij die woorden waar heeft kunnen maken.' Voor Nisbet was het bovendien een emotionele goal.

Drijvende kracht
In oktober 2020 overleed zijn vader Thomas, een enorme fan van de nationale ploeg, namelijk aan de gevolgen van kanker. Nisbet senior overleed slechts twee dagen voor de halve finale van het Schotse bekertoernooi, nadat hij zijn zoon op het hart had gedrukt dat hij die wedstrijd absoluut moest gaan spelen. Na afloop van de met 2-1 verloren wedstrijden gaf Nisbet junior (die die dag nota bene een penalty miste) een emotioneel interview. 'Pa is de drijvende kracht geweest achter mijn recente prestaties. Niet alleen omdat hij mijn grote held is, maar omdat hij altijd in mij is blijven geloven, al vanaf dat ik voor het eerst tegen een bal schopte. Alles wat ik vanaf nu doe, is voor hem.'

Het debuut in de nationale ploeg van zijn zoon heeft Thomas Nisbet helaas niet meer mee mogen maken, diens eerste interlandgoal dus ook niet. 'Maar ik weet zeker dat pa met me meekijkt', zei Kevin Nisbet rondom zijn debuut al. 'Hij hield van de nationale ploeg en zou zó trots op me zijn geweest.' Dat zal nu niet anders zijn.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.