Het seizoen van de zeven Nederlanders in de Serie A

Reacties

Oranje boven in de Serie A: liefst zeven Nederlanders maken het seizoen vol op het hoogste niveau in Italië. Van fraaie Europese avonturen tot aan ernstige blessuredrama's, de verhalen en prestaties van hun jaargang lopen sterk uiteen.

Het seizoen van de zeven Nederlanders in de Serie A

Kevin Strootman
Slechts op één cruciaal moment speelde zijn lichaam hem parten. Kevin Strootman miste weliswaar de tweede ontmoeting met Liverpool in de halve finale van de Champions League, maar binnenkort kan hij tevreden terugblikken op dit seizoen.

De 28-jarige middenvelder bleef weer gevrijwaard van ernstige blessures en was een van de aanjagers in de prachtige Europese campagne van AS Roma en de hernieuwde race voor een plek in het miljardenbal. Die is nog niet gelopen: zondag wacht voor de nummer drie de kraker tegen Juventus, terwijl Lazio en Internazionale nog in de nek hijgen.

Rick Karsdorp
Voor de rechtsback was er geen rol weggelegd bij AS Roma. Na zijn komst van Feyenoord voor 17 miljoen euro kwakkelde Rick Karsdorp met aanhoudende knieklachten, waardoor hij pas in oktober zijn debuut maakte.

Daarin ging het gelijk compleet mis: de drievoudig international liep een scheurtje in zijn kruisband op. Deze week kreeg de 23-jarige verdediger eindelijk positief nieuws. Karsdorp is fit verklaard en richt zijn pijlen op de slotdag. Dan gaat Roma op bezoek bij Sassuolo.

Timo Letschert
Bij Sassuolo is er een minieme kans dat Timo Letschert zijn opwachting maakt. Ook hij beleefde een seizoen om snel te vergeten en doorliep nagenoeg hetzelfde traject als Karsdorp. Na vier basisplaatsen in september scheurde Letschert zijn kruisband af.

De voormalig verdediger van FC Utrecht, die begin 2017 in de voorselectie van Oranje zat, was inmiddels alweer vier keer onderdeel van de selectie van de nummer twaalf van de Serie A. Letschert lijkt zich op het nieuwe seizoen te kunnen richten, aangezien Sassuolo in de resterende duels Roma en Internazionale treft.

Timo Letschert temt Juventus-spits Gonzalo Higuaín. Drie duels later ging het mis voor Letschert.
Timo Letschert temt Juventus-spits Gonzalo Higuaín. Drie duels later ging het mis voor Letschert.

Stefan de Vrij
Laatstgenoemde club is de volgende bestemming van Stefan de Vrij, die weer een soeverein seizoen draaide bij de huidige nummer vier Lazio en zeer efficiënt was met liefst zes goals. De 26-jarige verdediger weigerde zijn contract te verlengen, maar het moet blijken of Internazionale wel een stap hogerop is. Lazio groeide dit seizoen onder trainer Simone Inzaghi, terwijl Inter leunde op een oerdefensieve organisatie en de kunsten van Mauro Icardi. Het verval was enorm, waardoor Inter onder Lazio staat.

Als de Milanezen deze zomer Milan Skriniar weten te behouden, staat er met de Slowaakse tank en de berekenende De Vrij volgend seizoen een ijzersterk verdedigingsduo dat zich kan meten met de Europese top. In de laatste speelronde strijden Lazio en Inter mogelijk in een voor De Vrij pikant duel om Champions League-voetbal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Marten de Roon
In het kielzog van Inter en de Romeinse clubs vecht Marten de Roon met Atalanta Bergamo nog altijd om een Europa League-ticket. Voor de laatste twee Europese startbewijzen, voor de nummers zes en zeven, is een driemansrace gaande tussen Atalanta, AC Milan en Fiorentina. De ploeg van De Roon verraste dit seizoen in de Europa League en kan zondag op pole-position komen voor een rentree door concurrent Milan te verslaan.

De drievoudig international is na zijn terugkeer in Bergamo wederom een zeer belangrijke schakel als controlend rustpunt en balveroveraar in het dynamische elftal van Gian Piero Gasperini. De Roon zal nog wel twee keer nadenken voordat hij de club weer verlaat.

Hans Hateboer
Datzelfde geldt nog sterker voor Hans Hateboer, wiens Oranje-carrière dankzij Atalanta is gelanceerd. Bondscoach Ronald Koeman zocht naar moderne vleugelverdedigers met inhoud voor een systeem met drie centrale verdedigers en kwam logischerwijs uit bij Hateboer.

De 24-jarige Groninger, die loopvermogen koppelt aan diepgang en defensieve kwaliteiten, maakte indruk tegen Everton (destijds nog onder leiding van Koeman) en Borussia Dortmund. Zijn debuut voor het Nederlands elftal tegen Engeland in maart vormde de kroon op een topseizoen voor Hateboer.

Bram Nuytinck
Ook Bram Nuytinck geniet in Italië. De verdediger verwisselde vorige zomer Anderlecht voor Udinese en dat is volgens hemzelf 'de perfecte stap' gebleken. Nuytinck is een vaste basisspeler bij de nummer zeventien van de Serie A, die een heel wisselvallig seizoen beleeft.

Udinese stond halverwege het seizoen op plek acht, maar heeft een vrije val gemaakt naar plek zeventien, één punt boven de degradatiestreep. Daardoor is de 28-jarige verdediger mogelijk de enige Nederlander die dit seizoen afdaalt naar de Serie B.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.