Het lot van de blunderkeeper: Loris Karius is nu meer bodybuilder dan voetballer

Reacties

De Champions League-finale van 2018 moest een droomavond worden voor Loris Karius, maar het werd een nachtmerrie. Door twee enorme blunders van de keeper van Liverpool ging de belangrijkste Europese clubprijs naar Real Madrid (3-1). Vier jaar later staan de grootmachten opnieuw tegenover elkaar in de finale. Een kans op eerherstel kan Karius, tot de verbazing van velen nog altijd een contractspeler van Liverpool, wel vergeten.

Het lot van de blunderkeeper: Loris Karius is nu meer bodybuilder dan voetballer
© Pro Shots
Liverpool
Liverpool
0 - 1
Real Madrid
Real Madrid

Hij beweert zelf dat hij er niet zo vaak meer aan terugdenkt. 'Natuurlijk niet. Waarom zou ik? Het is inmiddels vier jaar geleden. Ik heb dat afgesloten', zei Karius laatst nog tegen BILD. Dat journalisten hem er zo nu en dan nog eens naar vragen, en dat in de aanloop naar de finale van zaterdagavond nog eens extra vaak deden, heeft de doelman vooral als heel irritant ervaren. Er waren verzachtende omstandigheden, hij kampte in Kiev met een hersenschudding. Niemand die dat echter ooit opmerkt.

Karius maakte in 2016 de overstap van FSV Mainz 05 naar Liverpool en vocht in zijn eerste twee jaar een concurrentiestrijd uit met Simon Mignolet. Karius begon als eerste doelman, maar raakte zijn plek in het elftal al snel kwijt, waarna hij deze ook weer terugveroverde. In de slotfase van het seizoen 2017/18 was de Duitser de eerste keus onder de lat en dus keepte hij ook de Champions League-finale tegen Real Madrid. Het werd een wedstrijd die voor altijd aan hem zal blijven kleven.

Vooraf zal Karius hebben gehoopt op een hoofdrol. Die kreeg hij ook, maar dan niet zoals gewenst. De keeper gaf Real de openingstreffer cadeau, door de bal tegen Karim Benzema aan te gooien. Later in de wedstrijd, toen Liverpool bij een 2-1 achterstand op zoek was naar de gelijkmaker, ging Karius ook nog eens gruwelijk in de fout bij een op het oog ongevaarlijk schot van Gareth Bale. Daarmee verdween het laatste beetje Engelse hoop. De Champions League ging naar Real Madrid.

Karius was na het laatste fluitsignaal in tranen. 'Avonden zoals deze kunnen je carrière vernietigen', sprak voormalig doelman Oliver Kahn in zijn rol als analist voor de Duitse televisie. Achteraf bleek dat Karius last had gehad van een hersenschudding, opgelopen na een botsing met Sergio Ramos, maar dat werd niet meegenomen in de beslissingen die met het oog op de toekomst genomen werden. Jürgen Klopp had genoeg gezien van Karius en maakte zich hard voor de komst van een nieuwe doelman.

Liverpool kwam uit bij Alisson Becker, die voor liefst 62,5 miljoen euro werd overgenomen van AS Roma. Op dat moment was hij met die transfersom de duurste doelman aller tijden. Karius vluchtte naar Turkije, waar hij op huurbasis voor Besiktas ging spelen. Daar hoopte de keeper zijn loopbaan weer op de rit te krijgen. Karius liet in Turkse dienst zien dat hij wel degelijk een betrouwbare sluitpost kon zijn, maar ging in het shirt van Besiktas toch ook weer een paar keer pijnlijk in de fout. Dat leverde dan weer een enorme portie hoongelach op. Hij was voor eens en voor altijd 'die blunderkeeper'. 

Karius bleef twee jaar bij Besiktas en liet zich vorig seizoen verhuren aan Union Berlin. Daar slaagde hij er echter niet in om Andreas Luthe uit de basis te spelen. Karius kwam niet verder dan vijf wedstrijden voor Union en keerde afgelopen zomer terug naar Liverpool, waar hij nog een doorlopend contract had. Dat hij niet op een nieuwe kans hoefde te rekenen, was voor alle betrokken partijen echter wel duidelijk. Karius is dit seizoen de vijfde keus (!) in het keepersgilde van Liverpool en heeft nog bij geen enkele wedstrijd bij de selectie gezeten. Alisson, Caoimhin Kelleher, Adrián en Marcelo Pitaluga staan allemaal hoger in de pikorde.

Bij het gebrek aan uitzicht op speelminuten heeft Karius zich in de afgelopen maanden duidelijk op andere dingen gericht. De Duitser toont op zijn Instagram-pagina regelmatig foto's van zichzelf en wat opvalt is dat Karius er tegenwoordig bijloopt als een halve bodybuilder. De keeper is zichtbaar wat vaker de sportschool ingedoken en een paar kledingmaten gegroeid.

Over twee uur staan Liverpool en Real Madrid weer tegenover elkaar in de Champions League-finale. Alisson staat bij de Engelsen op doel, Karius zal de wedstrijd als toeschouwer volgen. Onbedoeld en ongewenst zullen de gedachten nog weleens teruggaan naar vier jaar geleden. Het had zo mooi kunnen zijn, daar in Kiev, maar het werd de meest vreselijke avond van zijn professionele loopbaan. 

De vraag is nu of er aankomende zomer nog een nieuwe club komt voor Karius. Het contract van de Duitser bij Liverpool loopt af en dus is hij transfervrij over te nemen. Karius weet echter heel goed dat de clubs niet voor hem in de rij zullen staan. Misschien is een nieuwe carrière als professioneel worstelaar een optie?

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.