'Het is niet zo dat ik 'papa' roep als ik op het veld sta'

Hoewel de Eredivisie internationaal gezien flink heeft ingeboet aan status, laat Nederland op het WK zien dat het met onze competitie misschien helemaal niet zo slecht gesteld is. Dat stelt Daley Blind, een van de zes Eredivisie-spelers die zondag in actie kwam tegen Mexico (2-1 zege).

'Zo slecht is de Eredivisie dus niet', aldus Blind, die op het WK al als centrumverdediger, linksback en centrale middenvelder fungeerde. Tegen Spanje, Australië en Chili kwamen er zeven spelers uit de Eredivisie in actie. Daley Blind speelde in alle wedstrijden de volle negentig minuten; van de groep Eredivisie-spelers kan alleen doelman Jasper Cillessen hem dat nazeggen. 'Als linksback ging het lekker, maar ik speel waar de trainer en het elftal mij nodig hebben', vervolgt Blind.

'Het WK gaat zo snel', gaat Blind verder. 'De ene wedstrijd is voorbij en je valt alweer in de andere wedstrijd. Je beseft soms bijna niet dat je op een WK in Brazilië bent. Pas als je alleen op de kamer bent, dan denk je daar wel eens aan.' Zaterdag speelt Oranje al zijn vijfde WK-wedstrijd. Costa Rica is dan om 22.00 uur de tegenstander in de kwartfinale.

In alle WK-duels maakte Oranje pas na rust het verschil. Dat is volgens Blind geen toeval: 'We zijn erg fit, dat zie je vaak in de tweede helft. Daarbij zijn we een hechte ploeg. Dat zie je als iedereen juicht bij een doelpunt. Treffers worden vaak met alle wisselspelers gevierd.'

Zijn vader Danny is assistent-bondscoach, maar volgens Blind heeft dat geen enkele invloed. 'Het is dat jullie het weten, anders zou niemand het zeggen', stelt de Ajacied. 'Het is niet zo dat ik 'papa' roep als ik in het veld sta. We bespreken wel mijn wedstrijd. Als dat nog niet gelukt is, dan bel ik hem wel eens op mijn kamer.'

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.