Het gat dat Andrés Guardado achterlaat bij PSV

Reacties

Nu PSV de onderhandelingen met Real Betis heeft afgerond, begint Andrés Guardado aan zijn derde avontuur in Spanje. De Eindhovenaren ontvangen bijna tweeënhalf miljoen euro en dat bedrag kan oplopen tot een totaal van 2,7 miljoen euro.

Het gat dat Andrés Guardado achterlaat bij PSV

Hoewel de dertigjarige middenvelder in zijn laatste seizoen op het oog minder dominant speelde dan in de twee succesvolle jaren ervoor, is zijn vertrek - zeker cijfermatig gezien - toch een behoorlijke aderlating voor de Eindhovenaren. Aan de andere kant ligt de weg door het vermoedelijke afscheid van de Mexicaan eindelijk helemaal open voor de zelfopgeleide Jorrit Hendrix en zal de hiërarchie in de kleedkamer opnieuw bepaald moeten worden. Guardado was met zijn ervaring, spel en zijn 138 interlands voor Mexico de laatste drie seizoenen immers de absolute patron in de selectie van PSV.

Speler Assists seizoen 2016/17
Andrés Guardado9
Davy Pröpper7
Luuk de Jong7
Marco van Ginkel3
Bart Ramselaar 3

Zijn vertrek schept dus ruimte voor anderen, maar de vraag wie de natuurlijke leider van het straks vernieuwde PSV zal worden, zal nog wel even onbeantwoord blijven. Marco van Ginkel zou wellicht die loodzware erfenis van Guardado kunnen overnemen indien hij definitief van Chelsea overkomt.

Speler Gecreëerde kansen seizoen 2016/17
Davy Pröpper79
Andrés Guardado70
Luuk de Jong56
Santiago Arias40
Jetro Willems40

Makkelijk zal dat niet zijn, want wie de cijfers van de Mexicaan bestudeert – hij werd met PSV twee keer kampioen en won twee keer de Johan Cruijff Schaal - kan niet anders concluderen dan dat Guardado ongelooflijk belangrijk is geweest in de periode dat hij in Eindhoven actief was. Daarbij valt op dat de controlerende middenvelder eigenlijk steeds aanvallender is gaan voetballen. In zijn laatste seizoen had hij meer doelpogingen en meer gecreëerde kansen dan in de jaren ervoor terwijl ook zijn passes hoger op het veld eindigden.

Speler Passes eindigend in laatste derde seizoen 2016/17
Davy Pröpper754
Andrés Guardado667
Luuk de Jong631
Santiago Arias604
Héctor Moreno515

Als we Guardado afzetten tegen een aantal concurrenten van andere clubs zien we ook dat de middenvelder zich in zijn laatste seizoen meer aanvallend dan verdedigend onderscheidde. De middenvelder had ten opzichte van Lasse Schöne, Karim El Ahmadi, Yassin Ayoub, Marvelous Nakamba en Kamohelo Mokotjo de meeste assists, de meeste balcontacten, passes en voorzetten per negentig minuten en de meest gecreëerde kansen per duel.

Speler AssistsBalcontacten per 90 min.Passes per 90 min.Voorzetten per 90 min.Gecreëerde kansen per 90 min.
Andrés Guardado992725,72,8
Lasse Schöne484623,82,6
Karim El Ahmadi167520,50,6
Yassin Ayoub567434,52,2
Marvelous Nakamba166510,20,5
Kamohelo Mokotjo282680,20,9
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.