Het engelengeduld van bekerkeeper Cillessen

Reacties

Jasper Cillessen speelt woensdagavond zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen voor Barcelona. Het is een van de spaarzame kansen die hij krijgt van trainer Ernesto Valverde, die de instelling van zijn tweede doelman roemt.

Het engelengeduld van bekerkeeper Cillessen

In de twee voorgaande seizoenen stond Cillessen slechts 21 keer onder de lat, waarvan zeventien bekerwedstrijden. De keeper maakte zelfs meer optredens voor Jong Ajax (26). Woensdag staat hij in het eerste duel van het tweeluik met derdeklasser Cultural Leonesa voor het eerst sinds mei op doel bij Barcelona.

Even leek ook die wedstrijd aan Cillessen voorbij te gaan, door ziekte. Maar hij is tijdig hersteld, vertelde Valverde op zijn persconferentie daags voor de zestiende finale. 'Gisteren had hij het lastig. Maar hij staat er nu goed voor en zal morgen op doel staan.'

Hoewel Cillessen afgelopen zomer openlijk aangaf te balen van zijn gebrekkige speeltijd, is de situatie nog hetzelfde als vorig seizoen. Marc-André Ter Stegen maakt een geweldige indruk op doel, zoals elf dagen geleden in het duel met Sevilla. Dat is de luxe die Barcelona zich kan veroorloven en ook voor ogen had bij de komst van Cillessen: de beschikking over twee keepers van topniveau.

Valverde houdt oog voor de situatie van Cillessen. 'Of hij een beetje gemotiveerd is? Zijn situatie is niet makkelijk, omdat Marc exceptioneel is. Ik zet in op Marc voor de Champions League en Jasper voor de beker. Hij traint goed, staat positief in de concurrentiestrijd en is betrokken.'

Een onderonsje met Sporting Portugal-spits Bas Dost in een van zijn twee Champions League-duels voor Barcelona.
Een onderonsje met Sporting Portugal-spits Bas Dost in een van zijn twee Champions League-duels voor Barcelona.

De woorden van Valverde schetsen de houding van Cillessen, die zijn doel om te slagen in Catalonië nog even tijd geeft. In gesprek met VI vertelde de sluitpost onlangs over zijn hoop dat Barcelona zich vroegtijdig plaatst voor de knock-outfase van de Champions League, zodat de kans groot is dat Cillessen een kans krijgt in de vijfde groepswedstrijd tegen PSV in Eindhoven. Zowel in zijn eerste als twee seizoen keepte hij alleen het laatste groepsduel van Barcelona in de Champions League.

De eerste doelman van Oranje is niet bang dat hij wedstrijdritme verliest. Cillessen ziet dat als iets mentaals en benadrukt dat hij geconcentreerd moet blijven. 'Dat gaat me vrij goed af. Iedere week bereid ik me voor met de focus in mijn hoofd dat ik moet gaan spelen. Omdat je fit en gereed moet zijn als er een beroep op je wordt gedaan. In die zin is mijn voorbereiding op een competitiewedstrijd dus niet anders dan bij een bekerduel. Ter Stegen kan geblesseerd raken in de warming-up of tijdens de wedstrijd. Dan mag het in mijn voorafgaande trainingsweek aan niets ontbroken hebben.'

Als back-up, zeker met de kwaliteiten van Cillessen, is stijging in de hiërarchie op basis van toeval of geluk nooit uitgesloten. Een voorbeeld uit het verleden is Ruud Hesp, die als tweede doelman mede door een zware blessure van concurrent Vítor Baía promoveerde en tweeënhalf jaar een vaste stek onder de lat had in Camp Nou. Het is aan Cillessen om een zeldzame kans als die in het tweeluik met Cultural Leonesa te benutten en zijn engelengeduld zo lang mogelijk te bewaren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.