Het einde van een tijdperk: de eerste Liverpool-opstelling van Klopp

Reacties

Over een klein half jaar komt er een einde aan een prachtig dienstverband van Jürgen Klopp bij Liverpool, een dienstverband dat begon op 17 oktober 2015 met een uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur. De voetbalwereld zag er toen nog behoorlijk anders uit.

Het einde van een tijdperk: de eerste Liverpool-opstelling van Klopp
© Voetbal International/Pro Shots

Liverpool wachtte al jaren op een hoofdprijs toen Klopp op 8 oktober 2015 werd aangesteld. Het was een periode waarin het Nederlands elftal onder leiding van Danny Blind nog hoopte het EK in Frankrijk te bereiken, Ajax had onder Frank de Boer meerdere landstitels op rij gepakt en Kylian Mbappé moest zijn debuut voor AS Monaco nog maken.

Clubicoon Steven Gerrard was net een paar maanden weg bij Liverpool toen Klopp het overnam van Brendan Rodgers. Aan het begin van een interlandperiode werd de Duitser aangesteld, waardoor hij in relatieve rust kon toewerken naar zijn Liverpool-debuut. Het werd meteen een topper, op bezoek bij Tottenham.

Een Tottenham met spelers als Nacer Chadli, Christian Eriksen, Jan Vertonghen en Toby Alderwereld in de selectie. En niet te vergeten Michel Vorm als reservedoelman. Klopp kon bij Liverpool nog niet over zijn favoriete voorhoede beschikken. Sadio Mané en Mohamed Salah zouden pas later op Anfield gaan schitteren. Roberto Firmino had al wel zijn transfer naar Liverpool gemaakt, maar zonder Mané en Salah kon de Braziliaan nog maar weinig indruk maken.

En dus kwam Liverpool op 17 oktober 2015 in de eerste wedstrijd onder Klopp zonder pure vleugelspelers voor de dag. Philippe Coutinho en Adam Lallana waren de creatievelingen achter spits Divock Origi, die jaren later zo'n belangrijke rol zou spelen in de Champions League-triomf onder Klopp.

De opstelling van Liverpool op 17 oktober 2015, het debuut van Jürgen Klopp.
De opstelling van Liverpool op 17 oktober 2015, het debuut van Jürgen Klopp.

Op het middenveld teerde Klopp op routine. Emre Can, Lucas Leiva en aanvoerder James Milner moesten de lijnen uitzetten tegen Tottenham. Achter hen een defensieve linie met Alberto Moreno, Mamadou Sakho, Martin Skrtel en Nathaniel Clyne. Samen met keeper Simon Mignolet hielden zij de nul op White Hart Lane, het oude stadion van Tottenham. Omdat voorin met invallers Jordan Ibe en Joe Allen geen beslissing kon worden geforceerd, bleef Klopp in zijn eerste duel als Liverpool-manager steken op een gelijkspel.

Firmino speelde vanwege een rugblessure niet tegen Tottenham, maar de Braziliaanse spits is wel de speler die Klopp het vaakst gebruikte in zijn Liverpool-periode. Firmino speelde in ruim driekwart van de wedstrijden die Klopp op de bank zat bij Liverpool: 355 van de 466. Salah, Milner, huidig Ajacied Jordan Henderson en Trent Alexander-Arnold vormen samen de topvijf van meest gebruike spelers. Virgil van Dijk (245 duels) en Georginio Wijnaldum (237) staan nog net in de toptien.

Van Dijk kan dit seizoen natuurlijk nog flink wat wedstrijden toevoegen aan zijn totaal onder Klopp. Liverpool speelt in eigen land nog minimaal negentien wedstrijden. Zeventien in de Premier League, de FA Cup-wedstrijd tegen Norwich City en eind februari de League Cup-finale tegen Chelsea. Daarnaast komt Liverpool ook Europees gezien in actie. Klopp sluit af in de Europa League, waarin na de groepswinst het volgende tweeluik in de achtste finale is. De tegenstander is nog niet bekend.

In mei zal Klopp (voorlopig) zijn laatste Liverpool-duel coachen. Het hangt af van de prestaties in de Europa League en FA Cup wanneer dat laatste duel is. De finale van de Europa League wordt op 22 mei afgewerkt, de eindstrijd van de FA Cup staat op 25 mei gepland. Mocht Liverpool in beide toernooien vroegtijdig worden uitgeschakeld, zal Klopp in ieder geval met een thuiswedstrijd zijn Liverpool-periode afsluiten. Liverpool - Wolverhampton Wanderers is voor The Reds de laatste Premier League-wedstrijd van dit seizoen.

Liverpool
Liverpool
Zo 19 mei
17:00
Wolverhampton Wanderers
Wolverhampton Wanderers

In de serie Tactische meesterbreinen ontleed werd het Liverpool van Klopp uiteraard als een van de eerste teams ontleed. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.