Het blijft wachten op de doorbraak van voormalig Ajax-doelwit Lainez

Reacties

Ajax was twee jaar geleden bereid om ver te gaan voor Diego Lainez, maar de Mexicaanse jongeling verkoos een overstap naar het Spaanse Real Betis. Hoewel zijn speelminuten de laatste tijd zowaar wat toenemen, kan de aanvaller onmogelijk tevreden zijn over de huidige situatie in Sevilla.

Het blijft wachten op de doorbraak van voormalig Ajax-doelwit Lainez
© Pro Shots
Real Betis Sevilla
Real Betis Sevilla
1 - 1
Sevilla
Sevilla

De Mexicaanse Messi? Nee, zo wordt Lainez (20) nu al een tijdje niet meer genoemd. Hij droeg de vleiende bijnaam alleen nog in zijn vaderland, waar hij zich bij CF América in de kijker speelde. Lainez kwam op de radar bij Ajax, dat in december 2018 ernstig rekening hield met een winters vertrek van David Neres en Lainez graag wilde binnenhalen als zijn (toekomstige) vervanger. De Amsterdammers bereikten een akkoord met CF América over een transfersom, maar Betis deed dat ook.

© Pro Shots

Lainez had wat te kiezen en koos voor Betis: een mooie club in een sterkere competitie dan de Eredivisie, in een land waar hij zich bovendien gewoon in het Spaans verstaanbaar kon maken. Een domper voor Ajax, dat er ondanks concrete belangstelling vanuit China overigens wel in slaagde om Neres te behouden. De Braziliaan werd vervolgens een hoofdrolspeler in het Amsterdamse Champions League-sprookje, waarin hij scoorde tegen Real Madrid én Juventus. Twee jaar na de afgeketste Lainez-transfer zit Neres overigens nog steeds bij Ajax.

Betis dus voor Lainez. De Mexicaan trok met hoge verwachtingen naar Spanje en beloofde dat hij er alles aan zou gaan doen om een grote speler te worden. Twee jaar later is daar nog niet veel van terecht gekomen. Lainez kreeg in het eerste halfjaar na zijn komst de tijd om zijn draai te vinden, met nog best wat invalbeurten, en hoopte dat het afgelopen seizoen het jaar van zijn doorbraak zou worden. Dat werd het niet. De dribbelaar mocht slechts in twee competitiewedstrijden in de basis beginnen. Hij mocht dertien keer invallen en bleef regelmatig een hele wedstrijd op de bank.

In de zomer werd Lainez al in verband gebracht met een vertrek bij Betis, maar de aanvaller weigerde om de handdoek in de ring te gooien. Lainez bleef geloven in zijn missie om een belangrijke speler in het elftal van Manuel Pellegrini te worden en benadrukte dat hij niets voelde voor een transfer. Inmiddels heeft Betis in dit seizoen zestien competitiewedstrijden gespeeld en wacht Lainez nog altijd op zijn eerste basisplaats in La Liga. Het is wéér een seizoen van niks aan het worden.

Of gloort er dan eindelijk licht aan de horizon? Lainez deed ruim twee weken geleden als basisspeler mee in de 0-2 bekerzege op UCAM Murcía en mocht in de laatste twee competitieduels voor de jaarwisseling invallen van Pellegrini. Vooral in de laatste wedstrijd, op bezoek bij Levante, maakte Lainez een goede indruk. De Mexicaan kwam bij een 4-1 achterstand in het veld, werd het slachtoffer van een tackle waar Rober Pier een directe rode kaart voor kreeg en droeg met een aantal uitstekende acties bij aan een comeback van Betis. De gelijkmaker zat er na de 4-3 niet in, maar Lainez kon toch met een enigszins goed gevoel van het veld afstappen.

© Pro Shots

Zaterdag wacht voor Betis de stadsderby met Sevilla en op social media maakt een deel van de supporters zich sterk voor een basisplaats voor Lainez. 'Na zijn optreden tegen Levante kan Pellegrini hem toch niet weer passeren? Of houdt hij vast aan zijn eigen koppigheid?', schrijft een fan bijvoorbeeld. Pellegrini laat niet in zijn kaarten kijken. Hij zegt alleen dat hij veel vertrouwen heeft in Lainez. Wat kan hij ook anders? 'Diego is nog jong en moet nog veel verbeteren, maar iedere keer dat hij het veld opkomt, toont hij zijn dynamiek en zijn kwaliteiten om verrassende dingen te doen met de bal', zei de coach. Of het voldoende is voor een basisplek tegen Sevilla, dat blijft afwachten.

Ajax
Een laatste sprongetje terug in de tijd. Frank de Boer was in februari nog coach van Atlanta United, waarmee hij in Mexico een oefenwedstrijd speelde. De huidige bondscoach van het Nederlands elftal kreeg toen een aantal vragen over verschillende Mexicaanse spelers, onder wie ook Lainez. De Boer plaatste zijn vraagtekens bij de keuze van de aanvaller voor Betis. 'Als hij voor Ajax had getekend, had hij over twee jaar naar Barcelona kunnen gaan', stelde De Boer. Of dat klopt, we zullen het nooit weten. Maar Ajax zal ongetwijfeld nog weleens in de gedachten van Lainez voorbijkomen.

De wedstrijden in de zeventiende speelronde van La Liga:


Za 2 jan. 2021

Zo 3 jan. 2021

Ma 4 jan. 2021

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.