Het Antwerpse straatschoffie is klaar voor San Siro

Reacties

Radja Nainggolan is zoals zo vaak onderwerp van gesprek in Italië. Maar het Antwerpse straatschoffie is op zijn manier overeind gebleven in een wereld die van veel van hem vraagt en vaak weinig teruggeeft.

Het Antwerpse straatschoffie is klaar voor San Siro

Voor zijn vertrek naar Italië op zestienjarige leeftijd was Nainggolan vaak te vinden op straat in zijn geboortestad Antwerpen. Wie zich afvraagt waar de eigenzinnigheid en vechtersmentaliteit van Nainggolan vandaan komen, doet er goed aan de documentaire 'De Pleintjes' te kijken.

Daarin wordt een fraai en accuraat beeld geschetst van het kameraadschap van jongeren in Antwerpen van alle standen en nationaliteiten, verbonden door een pleintje, twee doeltjes en een bal. Naast Mousa Dembélé is er prominente plek voor Radja en tweelingzus Rina Nainggolan, die ook faam maakte met haar voetbalkwaliteiten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Twee decennia na zijn lange zomeravonden op de pleintjes stond Nainggolan deze zomer twee keer vol in de schijnwerpers van het internationale circus rondom de bal. Eerst was er de nationale rouw in België toen Roberto Martínez het enfant terrible om volgens hem tactische redenen buiten zijn WK-selectie hield, waarop Nainggolan stopte als international. Een maand later werd Nainggolan door uitzinnige Inter-fans onthaald op het vliegveld in Milaan, waar hij de gekte temperde door vriendelijk te bedanken voor het poseren met een Inter-sjaaltje.

Inter betaalde deze zomer liefst 38 miljoen euro aan AS Roma voor de komst van de dertigjarige Nainggolan, die nog wacht op zijn officiële debuut. De voorbije maand kwakkelde de Belg met een spierblessure, waardoor hij de competitiestart tegen Sassuolo van afgelopen weekend nog aan zich voorbij moest laten gaan.

Stapavond
Nainggolan besloot de nacht voor de afsluitende groepstraining op zaterdag, waaraan hij niet deelnam, te gaan stappen in een club in Bergamo met zijn vriendin en een controversiële Italiaanse acteur. Zijn medebezoekers flitsten gretig met hun mobieltjes, waardoor Nainggolan al snel het middelpunt was van een storm aan kritiek op social media.

Op één filmpje is te zien hoe Nainggolan zijn middelvinger opsteekt naar een Inter-fan die hem vertelde dat hij moest gaan slapen en trainen. De volgende ochtend arriveerde Nainggolan in dezelfde kleding op het trainingscomplex van de club, waar hij aan zijn herstel werkte. Na afloop plaatste hij de boodschap 'Hard aan het werk, de rest is bullshit' op Instagram.

Nainggolan staat bekend om zijn voorliefde voor de geneugten van het leven. Die wil hij niet zomaar opgeven omdat hij bekend is. 'Ik schaam me niet dat ik rook. Ik weet dat ik een goed voorbeeld moet zijn, want ik heb kinderen. Maar ik ben slechts een voetballer, ik doe mijn werk.'

Toch was in januari de ophef over een filmpje waarin Nainggolan al drinkend en rokend het nieuwe jaar inluidde dusdanig groot dat hij noodgedwongen zijn excuses maakte. Aan wie mag Joost weten. Het lijkt gemeengoed geworden dat publieke figuren, waaronder profvoetballers zoals Nainggolan, verantwoording moeten afleggen aan onbekenden die via het internet te pas en te onpas moord en brand schreeuwen over alles wat los en vast zit.

Radja Nainggolan en Luciano Spalletti: een goed huwelijk.
Radja Nainggolan en Luciano Spalletti: een goed huwelijk.

Nainggolan stond in Rome al bekend om zijn nachtelijke escapades en dus kan Inter niet verbaasd zijn. De club krijgt het complete pakket. Trainer Luciano Spalletti haalde in het seizoen 2016/17 bij Roma het beste in Nainggolan naar boven. Spalletti heeft leren leven met het feit dat Nainggolan niet altijd in de pas loopt. 'Dat is hoe Radja is. Sommige mensen kunnen de balans vinden in dat soort dingen: een beetje eten, een beetje drinken, een beetje kussen. Maar wat Radja doet is veel eten, veel kussen en daarnaast nog veel rennen.'

De afgelopen jaren liet Nainggolan zijn voeten spreken op het veld en dat kan hij zondag voor het eerst doen in een Inter-shirt. De herstelde Belg zit bij de selectie voor de thuiswedstrijd tegen Torino. Het is te hopen dat Nainggolan ook in het machtige San Siro kan terugvallen op de Antwerpse pleintjesmentaliteit- en vreugde die hem heeft gevormd.

Internazionale
Internazionale
2 - 2
Torino
Torino
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.