Het afstandsschot is steeds minder een wapen in de Eredivisie

Reacties

Er zijn weinig dingen in het voetbal zo mooi als een afstandsschot dat in de kruising vliegt. Maar goals van buiten het strafschopgebied worden steeds schaarser. Terwijl de Eredivisie dit seizoen bovengemiddeld veel doelpunten telt, werd er nooit eerder zo weinig gescoord van ver.

Het afstandsschot is steeds minder een wapen in de Eredivisie
© Pro Shots

Dat is niet heel vreemd, want het afstandsschot is al jaren op zijn retour. Ingegeven door de datarevolutie in het voetbal kiezen ploegen steeds vaker voor een extra pass, in plaats van een opportunistische poging met een kleine kans op succes. Dat zie je goed terug in de cijfers. Slechts 34 procent van alle schoten die deze jaargang zijn ondernomen in de Eredivisie, kwam van buiten het strafschopgebied. Aan het begin van het vorige decennium lag het gemiddelde nog op bijna 45 procent.

In het mondiale topvoetbal wordt het afstandsschot met uitsterven bedreigd, concludeerden we enkele jaren geleden al:

In andere grote Europese competities zie je hetzelfde beeld, met nagenoeg identieke percentages. Ondanks die forse daling in het aantal schoten en goals, krijgen we in Nederland nog wel relatief veel spektakel voorgeschoteld. Van alle topcompetities telt alleen de Portugese Primeira Liga gemiddeld meer doelpunten van afstand per wedstrijd dan de Eredivisie.

Tegen de trend in is Kaj Sierhuis (Fortuna Sittard) dit seizoen wel vaak trefzeker van afstand. De spits was recent VI's Speler van de Week.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.