Herboren Valencia vermaakt en wint bij Real Sociedad

De titelkandidaten kwamen in Spanje zaterdag al in actie, maar Real Sociedad en Valencia hebben zondagavond voor het absolute hoogtepunt gezorgd in de zesde speelronde van La Liga. De thuisploeg bleef lang in de wedstijd, maar capituleerde na de derde goal van Valencia alsnog: 2-3.

Met name Valencia kende een uitstekende seizoenstart. De ploeg van Marcelino heeft confrontaties met Real en Atlético Madrid al achter de rug, maar was na vijf wedstrijden nog altijd zonder nederlaag. Dat de nieuwe trainer met Valencia (vorig jaar twaalfde) op de goede weg is, was ook in Estadio Anoeta zichtbaar. Valencia speelde goed combinatievoetbal en nam in de 26ste minuut de leiding na een fraaie aanval. Paris Saint-Germain-huurling Gonçalo Guedes snelde voorbij doelman Geronimo Rulli en gaf blindelings perfect voor op Rodrigo, die de bal in het lege doel werkte: 0-1.

Lang hoefden de Baskische supporters niet te treuren, de reactie van Sociedad volgde in de 33ste minuut. Aritz Elustondo kopte overtuigend raak uit een hoekschop van Mikel Ayarzabal (foto). De 1-1 ruststand paste bij de wedstrijd die geen moment verveelde en waarin er kansen over en weer waren. De mooiste aanval voor rust was van Valencia, Guedes schoot over na een vloeiende combinatie.

In de 55ste minuut kwam de Valencia-goal er wel, dankzij twee talenten uit de eigen jeugd. Carlos Soler (20), de assistkoning van Spanje, gaf de bal uitstekend mee aan de opgestoomde rechtsback Nacho Vidal (22). Laatstgenoemde liet Rulli kansloos met een lobje. Weer liet het antwoord van La Real niet lang op zich wachten. Oyarzabal bracht de stand vier minuten later met een uithaal in de verre hoek alweer in evenwicht: 2-2.

Sociedad eindigde de wedstrijd met tien man door een tweede gele kaart voor Igor Zubeldia. Die overtalsituatie werd voor Valencia opgeheven doordat middenvelder Geoffrey Kondogbia niet veel later ook door twee keer geel moest vertrekken. De winnende treffer kwam er echter alsnog, uit een counter. Guedes behield het overzicht en legde perfect breed op de vrijstaande Simone Zaza, die met zijn vijfde competitiegoal van het seizoen de eindstand op 2-3 bepaalde.

Valencia is naar de vierde plaats geklommen. Sociedad moet het vooralsnog met plek acht doen.