Heracles gaat keihard onderuit op spectaculair Avondje NAC

NAC Breda heeft drie heel belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie. De ploeg van trainer Stijn Vreven won tijdens een spectaculair Avondje NAC met klinkende cijfers van Heracles Almelo: 6-1.

Vanaf de eerste minuut was het genieten in het Rat Verlegh Stadion. NAC - waar Mitchell te Vrede voor het eerst in de basis stond - en Heracles speelden vol op de aanval en vergaten regelmatig te verdedigen, wat de amusementswaarde alleen maar ten goede kwam.

Al in de derde minuut was het raak voor NAC. Een technisch fraaie voorzet van Angeliño werd bij de tweede paal tegen de touwen geramd door Rai Vloet: 1-0. Heracles zette daar een grote kans van Brandley Kuwas (knappe redding doelman Mark Birighitti) tegenover, voordat het in de dertiende minuut ook daadwerkelijk 1-1 werd.

Roland Baas, die al vroeg in de wedstrijd de ogenschijnlijk zwaar geblesseerde Jeff Hardeveld verving, kreeg alle ruimte om een voorzet te geven en deed dat dan ook met verve. Vincent Vermeij gaf het laatste tikje. Lang stond het niet gelijk. Vijf minuten later kwam NAC opnieuw op voorsprong. Keeper Bram Castro trad maar half op bij een corner en uiteindelijk kwam de bal voor de voeten van Ambrose, die de trekker overhaalde: 2-1.

Mark Birighitti kreeg dit seizoen veel kritiek, maar tegen Heracles Almelo was de doelman een uitblinker aan NAC-zijde.

De dit seizoen zo bekritiseerde Birighitti toonde in het laatste kwartier nog twee keer zijn kwaliteiten en voorkwam de gelijkmaker. Vijf minuten na rust volgde het hoogtepunt van de wedstrijd. Manu García passeerde in een dribbel over veertig meter zeker vier Heraclieden en punterde vervolgens de 3-1 binnen.

Ambrose was met een kopbal op de paal zelfs dicht bij de 4-1, terwijl Peterson oog in oog met Birighitti op de Australische doelman stuitte. De keeper speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen, wat hij nog maar eens demonstreerde door knap te redden op een vrije trap van Jamiro Monteiro.

Na de kansen voor Heracles was het weer de beurt aan NAC in het continu op en neer golvende duel. Te Vrede schoot van dichtbij naast, terwijl Castro zich moest strekken om een doelpunt van Karol Mets te voorkomen. Een rode kaart maakte het spektakelstuk in Breda compleet. Tim Breukers kreeg voor een lompe overtreding op García zijn tweede gele prent.

Tegen tien man trakteerde NAC het thuispubliek ook nog op een vierde, een vijfde en zelfs een zesde treffer. Eerst schoot Te Vrede raak op aangeven van Mo El Allouchi, niet veel later was El Allouchi met een bekeken puntertje zelf trefzeker voordat de ingevallen debutant Umar Sadiq er na dramatisch verdedigend werk zelfs 6-1 van maakte. NAC staat door de klinkende zege met negentien punten op de veilige vijftiende plek, Heracles heeft vijf punten meer en staat twaalfde.