Heracles, FC Groningen, PEC en Vitesse staan geen stunt toe

Waar FC Utrecht dinsdag nog de grootste moeite had met Kozakken Boys en IJsselmeervogels won bij FC Emmen, hebben de amateurclubs woensdag niet voor een stunt kunnen zorgen. Capelle, Excelsior '31, Noordwijk en Wilhelmina '08 brachten FC Groningen, Heracles Almelo, Vitesse en PEC Zwolle niet in de problemen.

PEC Zwolle – Wilhelmina '08 4-0
Trainer Ron Jans achtte de bekerwedstrijd tegen Wilhelmina '08, dat gewoonlijk zondags in de tweede klasse uitkomt, een ideale gelegenheid om middenvelder Ryan Thomas te laten debuteren in de hoofdmacht van PEC Zwolle. De achttienjarige Nieuw-Zeelander pakte het cadeautje van Jans dankbaar uit door al na zeven minuten te scoren (midden in foto boven).

In de twintig daaropvolgende minuten liepen de in de Eredivisie sterk gestarte Zwollenaren gestaag uit naar een ruime voorsprong. Giovanni Hiwat, Daryl Lachman en Fred Benson passeerden Wilhelmina-doelman Kenny Moonen in een tijdsbestek van negen minuten. Daarna was het echter wel gedaan met de productie van PEC.

Vitesse – Noordwijk 5-0
De hoop op een bekerstunt was bij de spelers van Noordwijk al na twee minuten vervlogen. De van een hamstringblessure herstelde Gaël Kakuta luisterde zijn terugkeer in de Vitesse-basis op met zijn eerste goals van het seizoen. De 22-jarige Fransman werkte de bal uit een voorzet van Valeri Qazaishvili in de lange hoek en zorgde in de 84ste minuut ook voor het slotakkoord.

De debuterende Chelsea-huurling Sam Hutchinson zag hoe zijn nieuwe ploeggenoten uitliepen naar een gemakkelijke zege. Tien minuten voor rust verdubbelde Frank van der Struijk de marge, waarna invaller Giorgi Chanturia er meteen na rust 3-0 van maakte. Ook Everton-huurling Francisco Júnior deed met zijn eerste goal voor Vitesse nog een duit in het zakje.

FC Groningen – Capelle 2-0
FC Groningen is in de Eredivisie al drie duels ongeslagen na knappe zeges op AZ en PSV, maar had tegen Capelle de grootste moeite om een overtuigende overwining neer te zetten. Er was in de 25ste minuut zelfs een eigen goal van Jahri Valentijn voor nodig om de rekening van De Trots van het Noorden te openen.

Ook na rust was de ploeg van trainer Erwin van de Looi, die tegen de club uit de Topklasse Zaterdag gewoon zijn sterkste elf het veld in stuurde, niet scheutig met doelpunten. Alleen verdediger Eric Botteghin vond elf minuten voor tijd nog het net, maar dat bracht geen stormvloed aan doelpunten meer teweeg.

Excelsior '31 – Heracles Almelo 2-5
Heracles Almelo was de enige Eredivisionist die het niet in het eigen stadion mocht opnemen tegen een amateurploeg. Trainer Jan de Jonge reisde met zijn spelers af naar Rijssen voor het duel in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi en zag dat Mark Uth in de 36ste minuut zijn vierde treffer in Almelose dienst maakte en na rust ook de 0-2 maakte met een kopbal.

Mikhail Rosheuvel en invaller Simon Cziommer - hij maakte uit een vrije trap zijn eerste voor Heracles - voerden de score daarna nog verder op, maar dat weerhield Excelsior '31 er niet van om het thuispubliek in de laatste vijf minuten nog te verwarmen met doelpunten van Andreas David en Gerald Ten Hove. Heracles lachte echter het laatst dankzij Bryan Linssen.