Henry helpt Arsenal in laatste competitieduel aan zege

Arsenal heeft in de slotfase van het uitduel met Sunderland een overwinning uit het vuur gesleept. Aanvoerder Robin van Persie zag hoe clubicoon Thierry Henry zijn verhuurperiode nog maar eens wat glans bijzette. Chelsea vervolgde het tot op heden dramatische seizoen met al de zesde competitienederlaag.

Sunderland - Arsenal 1-2Arsenal voorkwam in de slotfase puntenverlies. Bij Arsenal was een hoofdrol weggelegd voor huurling Thierry Henry. In zijn (voorlopig) laatste competitiewedstrijd voor de Londense formatie – Henry keert binnenkort weer terug naar de New York Red Bulls – maakte de Fransman in de negentigste minuut de winnende treffer. Met de punt van zijn schoen tikte hij al hangend in de lucht binnen. Het was het 250ste competitiedoelpunt in zijn loopbaan (klik hier voor een overzicht).

Het treffen ontbrandde pas na zeventig minuten. Daar was wel een curieus moment voor nodig. Per Mertesacker kon in alle rust uitverdedigen maar ging terwijl hij met de bal dribbelde door zijn enkel. James McClean had geen boodschap aan de pijn bij de Duitser, die gewisseld moest worden, en stoomde op richting Arsenal-goal. Zijn schot trof doel in de verre hoek.

Lang stond Sunderland niet op voorsprong. Aaron Ramsey zorgde voor een gelijke stand door vanaf zestien meter via beide palen raak te schieten. Daar bleef het door de zeer belangrijke goal van Henry dus niet bij in het Stadium of Light. Arsenal is door de zege in punten gelijk gekomen met nummer vier Chelsea, maar kan Newcastle nog zien passeren later vanavond. Die vierde plek is goud waard, aangezien het in Engeland het laatste Champions League-ticket betekent.

Het hoeft voor Henry overigens nog niet het laatst duel in het shirt van Arsenal te zijn. De Fransman kan in de Champions League tegen AC Milan komende week nog zijn opwachting maken.

Everton – Chelsea 2-0Met John Heitinga als basisspeler en Royston Drenthe als invaller vanaf de 75ste minuut was Everton te sterk voor Chelsea. Steven Pienaar, op huurbasis overgenomen van Tottenham Hotspur, opende de score. De Zuid-Afrikaan, bezig aan zijn tweede periode bij Everton, nam de bal handig met de borst mee en ramde het speeltuig vol overtuiging in het dak van het doel. Chelsea kon de achterstand niet wegwerken en zag hoe Denis Stracqualursi na zeventig minuten het duel vroegtijdig besliste. Zijn treffer betekende ook direct de eindstand. Ook Chelsea-invaller Romelu Lukaku, de Belg krijgt in Londen maar weinig speeltijd, kon de score geen ander aangezicht meer geven.

Chelsea kan door de nederlaag nog vanavond de vierde plek kwijtraken aan Newcastle United, terwijl Everton verder oprukt richting de subtop. De topdrie lijkt voor Chelsea definitief uit zicht.

Swansea City – Norwich City 2-3 De ploeg van doelman Michel Vorm liep tegen een zeer gevoelige nederlaag aan. In Wales nam Danny Graham nog wel het openingsdoelpunt voor zijn rekening, maar vervolgens moest Vorm liefst drie keer capituleren: Grant Holt (2) en Anthony Pilkington. Een zeldzaam aantal tegentreffers voor de Oranje-international.

Graham bracht met zijn tweede treffer na 87 minuten, een benutte strafschop, nog wel de spanning terug. Maar tot een remise kwam het niet meer. Swansea en Norwich blijven na dit weekend allebei vlak onder de subtop staan.

Fulham – Stoke City 2-1Debutant Pavel Pogrebnyak heeft een belangrijk aandeel gehad in de overwinning van Fulham. Stoke City werd met 2-1 aan de kant gezet, de Rus verzorgde de openingstreffer.

Na ruim een kwartier mocht het publiek op Craven Cottage juichen dankzij het doelpunt van Russische makelij. Die treffer betekende overigens een evenaring van het aantal doelpunten dat de spits in de eerste seizoenshelft voor Bayer Leverkusen maakte.

De vreugde werd bij de ploeg van trainer Martin Jol nog groter toen Stoke-doelman Thomas Sørensen op zeer ongelukkig wijze, een pegel van Clint Dempsey kwam terug via de lat en raakte de rug van de Deen, een eigen doelpunt maakte: 2-0. Fulham kon achterover leunen na de verdubbeling van de score, maar kreeg nog wel een spannende slotfase te verwerken.

Ryan Shawcross verzorgde tien minuten voor tijd de aansluitingstreffer. Het bleef echter bij één doelpunt voor Stoke, waardoor het keurkorps van Jol de wedstrijd met een overwinning op zak afsloot. In de slotseconde kreeg Dempsey de lachers op zijn hand door voor een leeg doel op de paal te schieten. Fulham en Stoke blijven nu bovenin het rechterrijtje meedraaien. Beide ploegen hebben dertig punten.

Overige uitslagenBlackburn Rovers – Queens Park Rangers 3-2Bolton Wanderers - Wigan Athletic 1-2 Foto: VI Images