Henry en Vieira vergeten hechte vriendschap: 'Voor één dag vijanden'

Reacties

Thierry Henry en Patrick Vieira werden samen wereldkampioen met Frankrijk, hielden samen vijf prijzen omhoog in hun tijd bij Arsenal en zijn bovenal elkaars beste vrienden. Woensdagavond (19.00 uur) staan de twee lijnrecht tegenover elkaar als coaches van AS Monaco en Nice.

Henry en Vieira vergeten hechte vriendschap: 'Voor één dag vijanden'
Monaco
Monaco
1 - 1
Nice
Nice

Zowel Henry als Vieira maakte deel uit van The Invincibles, het team van Arsenal dat in het seizoen 2003/04 ongeslagen kampioen werd in de Premier League. Het was een van de twee landskampioenschappen die de twee samen bij Arsenal vierden. Verder wonnen ze met The Gunners nog twee FA Cups en een Community Shield. Het tweetal wordt maar al te graag herinnerd aan hun tijd samen in Londen.

Ook bij het Franse elftal vierden ze grote triomfen. Niet alleen werden ze samen wereldkampioen in 1998, maar ook Europees kampioen in 2000. En niet alleen bij Arsenal en Frankijk stonden Henry en Vieira samen op het veld, tussen 2000 en 2004 kregen beiden ook steevast een plekje in het Premier League 'Team of the Year'. Henry haalde het elftal van beste spelers in het Premier League-seizoen ook nog in 2005 en 2006. Vieira beproefde toen al zijn geluk buiten Engeland: bij Juventus en later Internazionale.

Buurmannen
Het vertrek van Vieira bij Arsenal in 2005 was op clubniveau een definitief afscheid van zijn maatje Henry, tevens zijn buurman in Londen. De Fransen speelden nog wel tot 2009 samen bij Les Bleus. Vrienden zouden ze hoe dan ook altijd blijven, tot op de dag van vandaag. 'In vakanties spreken we altijd af in Londen voor een bak koffie. We praten veel over voetbal en delen veel met elkaar. Dat we woensdag tegenover elkaar staan is een speciaal moment, maar we vergeten dan even alles wat we samen meemaakten', zegt Vieira in L'Équipe.

Henry deelde tijdens de persconferentie in aanloop naar het duel tussen AS Monaco en OGC Nice woorden met dezelfde strekking. 'We hebben met elkaar gespeeld, we hebben tegen elkaar gespeeld, maar het gaat nu om AS Monaco en Nice. Dat is nu het belangrijkst. Voor heel even mogen we elkaar niet.'

Desondanks gaat woensdag 16 januari voor Vieira en Henry wel de boeken in als de dag waarop ze voor het eerst tegenover elkaar staan als coach. 'Een vreemde situatie', vindt Vieira. 'We zijn hier onze carrières ooit begonnen. Hij bij AS Monaco, ik bij Cannes. Ik had nooit kunnen bedenken dat we nu als coaches tegenover elkaar zouden staan in een derby als deze.'

Extra lading
Want inderdaad, niet alleen de confrontatie tussen Vieira en Henry is er eentje met een speciaal tintje. De Derby de la Côte d'Azur is sowieso een duel met extra lading. Zeker nu beide ploegen niet in heel beste vorm verkeren. Vieira won slechts één van de laatste vijf competitiewedstrijden met OGC Nice dat met, na negentien wedstrijden, een doelsaldo van 14-17 achtste staat. Het verhaal van Henry en AS Monaco is bekend: de ploeg verkeert met een negentiende plek in de degradatiezone en haalde deze winter met Cesc Fàbregas en Naldo ervaring naar de club om lijfsbehoud te bewerkstelligen.

Een roerig seizoen, zo mag voor beide coaches worden gesteld. 'Dat kan ons alleen maar beter maken', vindt Vieira. 'We hebben versterkingen nodig, maar als die er niet komen moeten we het met deze selectie doen en moet iedereen een beetje meer van zichzelf geven.'

Of het resultaat invloed zal hebben op de vriendschap van de twee Fransen? 'Hij is een vriend van me en dat zal deze wedstrijd niet veranderen', stelde Henry zijn kameraad gerust. Vieira op zijn beurt: 'We zijn voor de wedstrijd vrienden en na de wedstrijd vrienden, wat er ook gebeurt.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.