Hattrick Suarez brengt Ajax logische score tegen RKC

RKC Waalwijk bezorgde Ajax overwerk. Maar tot een stunt in Amsterdam kwam het niet door een onnodige actie van Wouter Gudde en een hattrick van Luis Suarez (4-1).

Ajax zou zonder moeite het gepromoveerde RKC Waalwijk opzij zetten, zo was de teneur vooraf. De volley van Suarez op de paal na minder dan een halve minuut bevestigde de verwachtingen over een oneerlijke strijd.

De Amsterdamse ploeg kreeg voor rust ook voldoende kansen de wedstrijd in een vroegtijdig stadium te beslissen. Zo schoot Darío Cvitanich op ploeggenoot Dennis Rommedahl, redde RKC-keeper Jurgen Wevers knap op een inzet van Suarez en eindigde een poging van afstand van Gregory van der Wiel op de lat.

De Amsterdamse oogst na 45 minuten was met één doelpunt schamel. Alleen Van der Wiel had in de tiende minuut na een
een-twee met Cvitanich het RKC-doel getroffen. De gebrekkige efficiëntie kwam echter vooral onder de aandacht, doordat de Waalwijkse gasten na een half uur ook scoorden.

Benjamin De Ceulaer verschalkte in de 31ste minuut Ajax-keeper Maarten Stekelenburg bij de eerste paal. Gezien de eerdere dreigende momenten voor het Amsterdamse doel was de gelijkmaker niet onverwacht.

De 1-1 kwam ook hard aan bij Ismail Aissati. De middenvelder kwam in tegenstelling tot vorige week aan de aftrap. Maar met zijn ongelukkige balverlies net over de middellijn stond hij aan de basis van de gelijkmaker, ook omdat de omschakeling bij Ajax te wensen overliet.

Trainer Martin Jol greep in met het inruilen van Aissati voor de meer controlerende Eyong Enoh. En na het inbrengen van Miralem Sulejmani voor Cvitanich stond Ajax met dezelfde formatie in het veld als tegen FC Groningen.

Maar ondanks de wisselingen draaide het niet soepel bij de thuisploeg. Door het lage tempo in het Amsterdamse spel had RKC weinig te vrezen. Met een domme actie brak Wouter Gudde de ban voor de thuisploeg. De verdediger van RKC haalde Suarez onderuit, waarna het Uruguayaanse slachtoffer van elf meter de
2-1 kon binnenschieten en de dader met zijn tweede gele kaart het veld verliet.

De resterende twintig minuten zocht Ajax naar uitbreiding van de score. Suarez was de man die de overwinning meer cachet gaf. Met twee treffers maakte de aanvoerder er toch een aangename avond van, met een verwacht resultaat voor Ajax.