Hattrick schaart Afonso Alves bij select gezelschap

Met drie doelpunten kreeg SC Heerenveen-aanvaller Afonso Alves woensdag stadion Gelredome stil. De 25-jarige Braziliaan fabriceerde tegen Vitesse een loepzuivere hattrick, drie opeenvolgende goals in één speelhelft. Op vreemde bodem wordt een dergelijke prestatie niet vaak vertoond.

Op bezoek bij Vitesse sloeg Alves toe in de 55ste, zestigste en 77ste minuut. Daarmee schonk hij Heerenveen een 3-1 overwinning. De Braziliaan scoorde al veertien keer in veertien competitieduels. Net als tegen Vitesse trof hij eerder in het seizoen tegen FC Groningen drie keer doel, zij het dat hij zijn productie toen over twee helften verdeelde en zijn reeks bovendien werd onderbroken door ploeggenoot Rob Friend.

Het speciale aan zijn zuivere hattrick tegen Vitesse is dat Alves die prestatie leverde in een uitwedstrijd. In de afgelopen twintig seizoenen in de Eredivisie kwam dat slechts acht keer eerder voor.

De laatste zuivere hattrick op vreemde bodem viel afgelopen seizoen nog te bewonderen. Op bezoek bij RBC Roosendaal nam Shota Arveladze namens AZ in de tweede helft de 0-3, 0-4 en 0-5 voor zijn rekening.

In de afgelopen jaren lukte het PSV'er Mateja Kezman zelfs twee keer om het thuispubliek het zwijgen op te leggen. In het seizoen 2000/2001 zorgde de Serviër tegen SC Heerenveen in zijn eentje voor een 0-3 ruststand, twee seizoenen later won PSV met 4-2 bij AZ doordat Kezman bij een 2-1 achterstand drie keer op rij scoorde.