Hattrick hero Hansen schiet Oranje naar kwartfinale WK Onder-17

Het Nederlands elftal heeft de kwartfinale van het WK Onder-17 bereikt. In de nacht van dinsdag op woensdag waren de Oranje-talenten te sterk voor Nigeria: 3-1.

Bondscoach Peter van der Veen posteerde Youri Regeer net als in de slotfase van het duel met de VS in het centrum van de defensie. Dat ging ten koste van Melayro Bogarde, die terugkeerde van een schorsing. Ook Ian Maatsen was weer inzetbaar, hij startte op zijn vertrouwde plek op het middenveld. Net als in de vorige wedstrijden startte Oranje weer uitstekend aan de wedstrijd en deze keer leidde dat tot een vroege treffer.

Hansen in bloedvorm
Sontje Hansen was het eindstation van een vlotlopende aanval en verschalkte West Ham United-doelman Daniel Jinadu: 1-0. Oranje beleefde zo een droomstart en kreeg opvallend veel ruimte om te combineren op de helft van Nigeria. Daar gingen de Nederlandse talenten echter niet goed mee om, ze waren slordig en kregen in de twaalde minuut het deksel op de neus. Olakunle Olusegun profiteerde en schoot van randje zestien raak: 1-1.

Drie minuten later was het alweer 2-1. Opnieuw was het Hansen die scoorde uit een zeer veel geoefende variant. Ki-Jana Hoever kopte de bal uit een vrije trap terug en de Ajacied joeg hem tegen de touwen. Het was alweer zijn vierde doelpunt van het WK in Brazilië. Wat volgde was een zeer open wedstrijd, waarin beide ploegen constant gevaarlijk waren.

Raatsie redt
De tweede helft begon Oranje zonder Naci Ünüvar. De talentvolle aanvaller speelde erg ongelukkig en werd vervangen door Soulyman Allouch, maar ook met de AZ-aanvaller in de ploeg speelde Oranje de kansen niet goed uit. Daarom bleef het lang spannend in Goiânia. Nigeria hield hoop op de gelijkmaker en testte doelman Calvin Raatsie meerdere malen, maar de goalie had een aantal knappe reddingen in huis.

In de 79ste minuut viel de verlossende 3-1. Mohamed Taabouni schoot de bal tegen een Nigeriaanse arm en dus kreeg Nederland een strafschop. Hansen eiste die op en schoot hem onberispelijk binnen. De aanvaller maakte zo zijn hattrick compleet en kroonde zich tegelijkertijd tot topscorer van het WK. Die marge van twee doelpunten gaf Oranje niet meer weg, waardoor de ploeg van Van der Veen zich plaatste voor de kwartfinale van het WK.

Daarin speelt Nederland tegen de winnaar van het duel tussen Argentinië en Paraguay. De kwartfinale wordt komende zondag om 20.30 uur Nederlandse tijd gespeeld in Vitória.

Hansen gaat voor goud: 'Als wij zo blijven spelen, kan niemand ons aan'