Hardleers Ajax opnieuw onderuit tegen ADO Den Haag

ADO Den Haag deed in de Eredivisie wat Spartak Moskou drie dagen eerder deed in de Europa League; een hardleers Ajax het zicht ontnemen op een prijs (3-2).

Ajax kan zich ogenschijnlijk helemaal gaan richten op de KNVB-bekerfinale. Drie dagen na de pijnlijke uitschakeling in de Europa League door Spartak Moskou lijkt de titel ook buiten bereik voor de Amsterdammers. ADO Den Haag hoefde niet zijn beste spel te laten zien om voor het eerst in de historie voor de tweede keer in één seizoen te winnen van Ajax. Eerder dit seizoen zegevierde ADO ook al in de Arena.

Ajax mocht de nederlaag in Den Haag zichzelf aanrekenen. De aanvalsopzet van Amsterdamse formatie, waar Darío Cvitanich als centrumspits fungeerde, was te vaak te voorspelbaar en het ontbrak ook aan tempo in de combinaties. Bovendien liet de afwerking te wensen over. Miralem Suljemani en met name Cvitanich maakten zich daar schuldig aan in de eerste helft.

Maar ook in defensief opzicht bleek Ajax wederom kwetsbaar. De openingstreffer van Frantisek Kubik was veelzeggend door een aaneenschakeling van Amsterdamse fouten. Gregory van der Wiel verwerkte een voorzet van Wesley Verhoek compleet verkeerd, Toby Alderweireld rekende onterecht op zijn keeper Jeroen Verhoeven, liet zich verrassen door Dimitry Bulykin en werkte de rebound van Kubik tot overmaat van ramp in zijn eigen doel.

In de tweede helft mocht Ajax tot twee keer toe even hoop koesteren. Christian Eriksen koos in plaats van de bal voor het doel te brengen voor het afleggen op Jan Vertonghen. De Belg haalde in de zeventigste minuut verwoestend uit; 1-1.

Maar zes minuten later in het laatste kwartier ging het weer mis voor Ajax. Lex Immers had de ruimte na een vrije trap van Verhoek om de bal op het Amsterdamse doel te schieten. Keeper Verhoeven liet zich door de Haagse inzet verrassen.

Ajax bleek hardleers, want twee minuten na de gelijkmaker van Eriksen was het weer chaos in de Amsterdamse defensie. Timothy Derijck kreeg daardoor de gelegenheid ADO Den Haag voor de derde keer op voorsprong te zetten. Dit keer gaf de ploeg van trainer John van den Brom de winst niet meer uit handen. Foto: VI Images