Handje Frings helpt Duitsers langs VS

Het spel was weer niet om aan te gluren, maar Duitsland plaatste zich wel voor de halve finale van het WK. Eén opleving vlak voor rust was genoeg om de Verenigde Staten te verslaan. De Amerikanen kunnen zichzelf verwijten te veel kansen te hebben verprutst, maar ook scheidsrechter Hugh Dallas en zijn assistenten hielpen die Mannschaft.

Net als zovele andere duels op dit WK, ging ook in deze kwartfinale de scheidsrechter opzichtig in de fout. Het dubieuze moment stamt uit de vijftigste minuut, toen Gregg Berhalter Oliver Kahn passeerde met een kopbal, maar Torsten Frings zijn doelman letterlijk een handje hielp, door de inzet op de lijn te keren met zijn linkerarm. Scheidsrechter Dallas en zijn assistent zagen niets, waardoor de Duitsers op voorsprong bleven.

Deze dubieuze beslissing was niet de enige reden voor de Amerikaanse nederlaag. De ploeg van bondscoach Bruce Arena moet voor het verlies vooral bij zichzelf te rade gaan, want de VS kregen kansen genoeg om te scoren. Met name Landon Donovan toonde enkele keren zijn talent, door zichzelf knap vrij te spelen in kansrijke positie. Maar tegen de klasse van Kahn was de jonge Yank niet opgewassen. De Duitse doelman hoefde niet vaak in te grijpen, maar bleek (uitgezonderd de kopbal van Berhalter) zeer betrouwbaar.

Doordat de Amerikanen het handvol kansen die ze kregen niet benutten, hadden de Duitsers voldoende aan een opleving in de laatste vijf minuten voor het rustsignaal. Michael Ballack kopte in de 39ste minuut binnen uit een vrije trap van Christian Ziege, in een periode dat Duitsland via een aantal dode spelsituaties erg gevaarlijk was. Vlak voor rust kopte Miroslav Klose nog op de paal.

Tot aan de treffer van Ballack had Duitsland niet overtuigd, en ook na de pauze maakte het elftal van bondscoach Rudi Völler nauwelijks indruk. Maar aangezien de Verenigde Staten niet in staat waren om de Duitsers vast te zetten rond het strafschopgebied van Kahn, kwam de Duitse halve finaleplaats amper in gevaar.

Bekijk hier al onze video's