Hakje De Wit en record Pavlidis helpen AZ langs Almere City

AZ heeft zich na het puntenverlies tegen FC Utrecht en NEC herpakt met een ruime thuiszege op Almere City. Dani de Wit haalde als invaller zijn gram met een fraaie hakbal, Vangelis Pavlidis scoorde twee keer en vestigde een record.

AZ
AZ
4 - 1
Almere City FC

AZ begon zonder aanvoerder Bruno Martins Indi aan het thuisduel met Almere City. Al na zeven minuten zorgde clubtopscorer Pavlidis voor de 1-0. De Griekse spits vestigde met zijn goal bovendien een record. Nooit eerder scoorde een speler in de eerste acht thuiswedstrijden van een team in de Eredivisie. Daarnaast is Pavlidis de tweede AZ-speler na Kees Kist die 26 doelpunten maakte in hetzelfde kalenderjaar.

Na de vroege openingstreffer zakte het niveau bij de thuisploeg volledig weg. Ernest Poku en David Møller Wolfe vonden Almere-doelman Nordin Bakker nog op hun weg, maar daarna werden de bezoekers steeds sterker. Voor rust leidde dat al bijna tot de 1-1 toen Jochem Ritmeester van de Kamp rakelings naast het doel van Mathew Ryan schoot.

Tien minuten na rust moest Ryan opnieuw optreden na een schot van Van de Kamp, in de rebound lag de Australiër opnieuw in de weg na een poging van Rajiv van La Parra. Ondanks de reddingen kreeg AZ alsnog het deksel op de neus, want uit de hoekschop van AZ-huurling Peer Koopmeiners kopte Loïc Mbe Soh de gelijkmaker binnen.

Na een uur spelen greep AZ-trainer Pascal Jansen in. Na in de rust al twee keer gewisseld te hebben, bracht hij ook De Wit en Jens Odgaard binnen de lijnen. Eerstgenoemde had slechts twee minuten nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. De Wit raakte de afgelopen weken zijn basisplaats kwijt, maar zorgde met een subtiel hakje voor de 2-1.

Tien minuten voor tijd gooide AZ de wedstrijd definitief in het slot. Invaller Jayden Addai gaf de bal na een fraaie actie mee aan Odgaard en de Deen vond Møller Wolfe. De linksback kon eenvoudig zijn eerste treffer in het shirt van AZ binnenschieten. In de slotfase zorgde Pavlidis met een prachtige treffer via de lat en de paal voor het toetje in Alkmaar. De Griek komt met zijn achttiende treffer bovendien weer op gelijke hoogte met Feyenoord-spits Santiago Giménez.

AZ verkleint door de overwinning het gat met nummer twee Feyenoord weer tot twee punten. Almere City verkeert inmiddels in serieuze degradatiezorgen en staat na vijftien competitiewedstrijden op de vervelende zestiende plaats.