Hacker veroordeeld na openbaringen over PSV, FC Twente en Messi

Reacties

Rui Pinto is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. De oprichter van Football Leaks werd vervolgd vanwege illegaal hacken en poging tot afpersing. Na een proces van drie jaar kreeg hij maandag zijn veroordeling.

Hacker veroordeeld na openbaringen over PSV, FC Twente en Messi
© Pro Shots

Vanaf 2015 zat de internationale voetbalwereld met Football Leaks in de maag. Onder leiding van Pinto werden diverse vertrouwelijke documenten geopenbaard. Na het lekken van ruim achttien miljoen interne documenten volgden 89 officiële aanklachten in de richting van Pinto.

Maandag hoorde de Portugees dat hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar tegemoet kan zien. Vanwege het betuigen van spijt en het afzien van verdere handelingen, hoeft Pinto de straf echter niet uit te zitten. Dat meldde de rechtbank.

In Nederland werd Football Leaks vooral bekend vanwege de publicatie van documenten rondom FC Twente. Onder leiding van Pinto werd naar buiten gebracht dat de Eredivisie-club in de tang zat bij investeringsmaatschappij Doyen Sports. Doyen kon, buiten medeweten van de KNVB, meepraten over het verkopen van spelers. Dat ging tegen de regels van de voetbalbond in.

Ook details rondom transfers van Gareth Bale en Memphis Depay werden gelekt. Daarnaast werd het salaris van Lionel Messi bij Barcelona geopenbaard. Ook PSV kreeg te maken met Pinto. Zo wist Football Leaks te melden dat Mino Raiola een fee van bijna anderhalf miljoen euro kreeg van de Eindhovenaren na de transfer van Hector Moreno, terwijl collega-zaakwaarnemer Peter Gerard zelfs twee miljoen euro opstreek door Gastón Pereiro in Nederland te stallen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.