Hacker opgepakt voor publiceren FC Twente-contracten

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week Tom Knipping over de arrestatie van een hacker die mogelijk verstrekkende gevolgen heeft.

Hacker opgepakt voor publiceren FC Twente-contracten

De golf aan onthullingen uit de voetbalwereld onder de noemer Football Leaks blijkt waarschijnlijk te zijn gebaseerd op gestolen informatie. Eerder deze maand werd in Boedapest een hacker opgepakt die wordt gezien als de spin in het web achter het geruchtmakende datalek. De verdachte, een dertigjarige Portugees, noemt zichzelf klokkenluider. De rechter moet nu gaan beoordelen of de gepubliceerde informatie – veelal over financiële constructies rond transfers en belastingontduiking – het stelen van zeventig miljoen documenten uit mailboxen rechtvaardigt.

FC Twente was een van de clubs die prominent opdoken toen een website met vertrouwelijke contracten online ging. Zo kwamen onder meer de omstreden constructies met investeringsfonds Doyen op straat te liggen. 'Voor mij was toen al de grote vraag wat de herkomst was van al die informatie', zegt voormalig voorzitter Joop Munsterman nu. 'Er was een link naar Moskou en de website was opgericht om allemaal documenten uit het voetbal te publiceren. FC Twente heeft dat altijd bevreemd, ook omdat de site van de ene op andere dag weer uit de lucht werd gehaald.'

De documenten spraken uiteraard voor zich. Maar feit is ook dat de informatie waarschijnlijk onrechtmatig is verkregen. Wanneer is een hacker een klokkenluider? Munsterman: 'De manier waarop het allemaal ging, heeft mij altijd gefrustreerd. FC Twente werd door de KNVB uiteindelijk veroordeeld op een document dat later niet meer terug te vinden was. Wij vonden dat allemaal nogal ver gaan.'

Portugal vraagt nu om uitlevering van de hacker, die ook wordt verdacht van het chanteren van Doyen Sports. Een netwerk van kwaliteitsmedia, waaronder het Nederlandse NRC Handelsblad, kreeg inzage in de informatie en pakte uit met verhalenseries. Het Duitse medium Der Spiegel had als enige contact met de nu gearresteerde bron. Dat het een hacker betreft, is geen grote verrassing. Het gaat om 3,4 terrabyte aan data over clubs, makelaars en spelers, onder wie Cristiano Ronaldo, die in het nieuws kwam met een verkrachtingszaak en belastingontduiking.

Vanzelfsprekend is het vrijwel onmogelijk op reguliere wijze zoveel vertrouwelijke documenten te verzamelen. Der Spiegel en het medianetwerk meldden na de arrestatie dat ze vanwege bronbescherming geen mededelingen kunnen doen over de herkomst van informatie. NRC publiceerde in november nog een Football Leaks-verhaal over bestuurder Henri van der Aat, momenteel kandidaat om de nieuwe directeur te worden bij NAC Breda.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.