Groningen-talent ontneemt Siem de Jong nieuwe glansrol tijdens derby

De Derby van het Noorden heeft zondag geen winnaar opgeleverd. SC Heerenveen en FC Groningen hielden elkaar in het Abe Lenstra Stadion op een gelijkspel. Daar zal vooral Heerenveen van balen, de club stond lang op voorsprong tegen de rivaal.

sc Heerenveen
1 - 1
FC Groningen

Het was niet een derby waar de vonken vanaf spatten, zeker in het eerste half uur waren de teams dusdanig aan elkaar gewaagd dat beide keepers weinig te doen hadden. Bij de eerste grote kans was het bijna meteen raak, maar Joey Veerman raakte de paal na een slippertje van Mike te Wierik.

Het bleek een voorbode te zijn voor de Friese voorsprong, want enkele minuten voor rust was het raak. Joey Veerman legde de bal hoog op Henk Veerman, die op zijn beurt aflegde op Siem de Jong. De routinier schoot vervolgens laag in voor zijn eerste Eredivisie-treffer sinds 4 maart 2018. Het was een volgend mooi succesje voor De Jong, die ook al zeer belangrijk was geweest in de bekeroverwinning van Heerenveen op Feyenoord.

Gekeken naar de statistieken begon Groningen, zonder de thuisgebleven trainer Danny Buijs, vervolgens aan een moeilijke strijd. Heerenveen kwam dit seizoen elfmaal op voorsprong in de competitie, geen enkele keer ging zo'n wedstrijd verloren. De Groningers probeerden het uiteraard wel, onder andere via de inbreng van topaanwinst Paulos Abraham. De Zweed was in de 60ste minuut dicht bij de 1-1, maar Abraham werkte de bal naast na een harde voorzet van Mo El Hankouri.

Ook via topscorer Jørgen Strand Larsen had Groningen de rivaal pijn kunnen doen, maar de kopbal van de spits eindigde op de lat. Zo stevende Heerenveen weer af op een winstpartij na een voorsprong, maar daar dacht Groningen-talent Tomás Suslov anders over. Acht minuten voor tijd haalde de achttienjarige Slowaak verwoestend uit voor zijn eerste goal in de Eredivisie sinds de eerste speelronde van dit seizoen.

Door het punt staat Groningen er nog steeds goed voor in de subtop van de Eredivisie, de club blijft staan op de zesde plek. SC Heerenveen moet het doen met een tiende plek.