Groningen maakt in Faber-derby einde aan rampreeks

FC Groningen heeft tegen NEC na tien duels zonder zege eindelijk weer eens gewonnen: 2-0. Daardoor mogen de noorderlingen blijven dromen van deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Groningen kwam na een halfuur op voorsprong via Mimoun Mahi. De technicus profiteerde op aangeven van Juninho Bacuna van matig verdedigen van Nijmeegse zijde. NEC kreeg zelf ook een prima kans om te scoren, via Taiwo Awoniyi. De aanvaller omspeelde Sergio Padt, maar de doelman van Groningen herstelde zich en voorkwam met zijn been dat de Nigeriaan scoorde.

In de tweede helft maakte Groningen aanstalten om het duel snel te beslissen. Een doelpunt van Mahi werd afgekeurd vanwege buitenspel, waarna Simon Tibbling en Bryan Linssen het NEC-doel onder vuur namen. In de 67ste minuut was het alsnog raak voor de noorderlingen. Bacuna haalde vanaf twintig meter onhoudbaar uit.

Door de zege op zijn voormalige werkgever mag Groningen-trainer Ernest Faber weer dromen over deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Het gat met nummer negen Heracles Almelo, dat van Vitesse verloor, bedraagt namelijk nog maar een punt. NEC (dertiende) moet daarentegen nog nadrukkelijker naar beneden kijken. Het heeft drie punten meer dan Excelsior, dat op de zestiende plaats staat.