Groep K: Utrecht buigt na rust, Gerrard blinkt uit

Bekijk hier alle andere uitslagen in de vierde speelronde van de Europa League. Uiteraard kunt u voor doelpuntenmakers en uitslagen ook terecht bij ons Scorebord.

FC Utrecht is op bezoek bij Steaua Boekarest tegen een onnodige nederlaag aangelopen (3-1). De ploeg van trainer Ton du Chatinier (foto) was voor rust de bovenliggende partij, maar gaf het duel na rust in een tijdbestek van twee minuten uit handen.

Al in de eerste minuut moest Utrecht-doelman Michel Vorm reddend optreden. De goalie ranselde een ziedend schot van Romeo Surdu uit de kruising. De Domstedelingen bleken echter niet onder de indruk. Vooral Dries Mertens dartelde langs menig tegenstander.

De Belg was na zeven minuten dicht bij de openingstreffer maar vond de Roemeense doelwachter Ciprian Tatarusaru op zijn weg. Ook halverwege het eerste bedrijf hield de keeper van de thuisploeg Mertens van een doelpunt af.

In de 29ste minuut kwam Steaua enigszins tegen de verhouding in op een 1-0 voorsprong. Na een scrimmage voor het doel van Vorm kon Florin Gardos zijn hoofd tegen de bal zetten. Vorm leek in eerste instantie redding te brengen op de kopstoot. De doelman belandde echter met bal en al achter de doellijn. Op aangeven van de vijfde official keurde de Russische arbiter van dienst Sukhina de goal met enige aarzeling goed.

Mertens zorgde vier minuten na de openingstreffer voor de verdiende gelijkmaker. Op fabelachtige wijze krulde de uitblinker aan de zijde van Utrecht een vrije trap achter Tatarusaru. In het vervolg van de eerste helft werd niet meer gescoord, maar viel wel op dat de thuisploeg bleef volharden in het maken van onnodige en vooral smerige overtredingen.

Na de onderbreking liep Steaua in twee minuten uit naar een riante voorsprong. Bogdan Stancu was beide keren de afmaker. Eerst profiteerde de aanvaller van mistasten door Vorm om een minuut later (de 53ste minuut) de desorganisatie bij de Utrecht-defensie opnieuw af te straffen en de 3-1 van dichtbij binnen te glijden.

Omdat een slotoffensief van het na rust zeer matige FC Utrecht uitbleef, alleen Mertens werd nog een keer gevaarlijk, kon Steaua de zege gemakkelijk over de finish trekken. Door de overwinning wipt Boekarest over Utrecht heen. De Roemenen behaalden vijf punten, terwijl de Nederlandse ploeg slechts drie punten wist te vergaren.

Liverpool-Napoli 3-1Liverpool heeft zich in de tweede helft naar een 3-1 overwinning op Napoli gevochten. Steven Gerrard kreeg aanvankelijk rust van trainer Roy Hodgson, maar de middenvelder moest uit nood na rust alsnog aantreden. De Engelsman toonde direct zijn klasse en gidste The Reds naar een zege met liefst drie goals.

Hodgson kon geen beroep doen op de licht geblesseerde Nederlanders Dirk Kuijt en Ryan Babel. De Italiaanse bezoekers kwamen op Anfield halverwege de eerste helft brutaal op voorsprong. Ezequiel Lavezzi mocht alleen op doelman José Reina af en schoof de bal eenvoudig onder de uitkomende Spanjaard door: 0-1.

Na de onderbreking bracht Hodgson toch Gerrard in het veld. De middenvelder zorgde een kwartier voor het einde voor de gewenste gelijkmaker. Twee minuten voor het laatste fluitsignaal benutte Gerrard een strafschop en een minuut later completeerde hij zijn (Engelse) hattrick met de 3-1 (een fraai stiftje). De middenvelder verschafte Liverpool zo een goede uitgangspositie voor de komende twee duels.

Liverpool gaat met acht punten aan de leiding in Groep K. Steaua volgt op drie punten, terwijl Utrecht en Napoli over vijf punten minder dan de koploper beschikken.