Groep I: Toivonen schiet PSV ronde verder in Europa

Fred Rutten kan zich gaan opmaken voor de volgende ronde van de Europa League. Zijn PSV won dankzij Ola Toivonen het uitduel met Sampdoria en overleefde zo de groepsfase.

Sampdoria - PSV 1-2PSV startte slordig in Stadio Luigi Ferraris. Al na acht minuten kreeg de thuisclub een enorme kans na onoplettendheid in de Eindhovense verdediging. Guido Marilungo verzuimde het slippertje te bestraffen en schoot op de paal achter Andreas Isaksson. Maar Sampdoria, dat moest winnen om de volgende ronde te bereiken, werd verder amper gevaarlijk in de eerste helft. Die overigens nog negen minuten werd onderbroken door scheidsrechter Markus Strömbergsson vanwege lichtuitval.

Op slag van rust kwam de thuisclub toch op voorsprong door een knappe treffer van Giampaolo Pazzini. De spits, die de afgelopen twee wedstrijden van Samp in de competitie al vier keer trefzeker was, kopte een voorzet van Reto Ziegler schitterend binnen. PSV leek echter niet onder de indruk en al vroeg in de tweede helft maakte Toivonen gelijk namens de bezoekers, door een afgemeten voorzet van Ibrahim Afellay volledig vrijstaand binnen te koppen.

In de 56ste minuut was de Zweed bijna goed voor een assist, toen hij een hoekschop van Sampdoria onbedoeld doorkopte. Daniele Gastaldello miste het PSV-doel echter van dichtbij. De beste kansen waren daarna voor de ploeg van Rutten. Balázs Dzsudzsák was met een vrije trap dicht bij de 1-2, die uiteindelijk in de negentigste minuut ook viel. Marcus Berg stuitte eerst nog op Gianluca Curci, maar de rebound was een prooi voor zijn landgenoot Toivonen.

Metalist Kharkiv - Debreceni VSC 2-1Metalist Kharkiv plaatste zich net als PSV voor de volgende ronde van de Europa League, al ging het maar moeizaam. Thuis tegen het nog puntloze Debreceni VSC kwam het drie minuten na rust achter door een doelpunt van Peter Czvitkovics, maar dankzij een eigen treffer van Adam Bodi kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Twee minuten voor tijd bezorgde Denys Oliynyk de Oekraïners de volle winst én overwintering in Europa.

PSV heeft door de zege dertien punten uit vijf wedstrijden. Drie meer dan Metalist Kharkiv, dat op de laatste speeldag in Eindhoven de tegenstander is. Sampdoria heeft vijf punten en eindigt als derde voor Debreceni VSC, dat nog altijd geen punten heeft. Foto: VI Images