Groep I: Spanje blijft overeind op Litouwse modderpoel

Voor de bijgewerkte stand in de EK-kwalificatiereeks klik hier.

Spanje won ook zijn vijfde kwalificatieduel op weg naar het EK 2012 in Oekraïne en Polen. De wereldkampioen worstelde op de modderpoel in Kaunas, maar won toch met 3-1. Tsjechië nam al razendsnel de leiding tegen het nietige Liechtenstein, tot een monsterscore wist de ploeg echter niet te komen.

Tsjechië - Liechtenstein 2-0Tsjechië had slechts drie minuten nodig om het eerste gaatje te vinden in de defensie van Liechtenstein. Tomas Rosicky lanceerde Milan Baros die met een lage schuiver voor een voorsprong zorgde. Toch lukte het de Tsjechen niet om naar een ruime overwinning uit te lopen. Slechts Michal Kadlec kwam nog tot scoren. De verdediger van Bayer Leverkusen kopte twintig minuten voor tijd een hoekschop van Jaroslav Plasil tegen de touwen.

Litouwen - Spanje 1-3Op een praktisch onbespeelbaar veld, door de winter was het gras veranderd in een zachte modderpoel, heeft Spanje weer een forse stap gezet naar het EK in 2012. Ondanks de waardeloze mat begon de ploeg zoals we van ze gewend zijn: korte combinaties in een razend tempo. Het duurde twintig minuten voordat het opgebouwde overwicht werd omgezet in een voorsprong. David Villa bediende Xavi die besloot te schieten op het Litouwse doel. Via het lichaam van verdediger Andrius Skerla vloog de bal tegen de touwen.

De gastheren lieten zich echter niet kennen en namen brutaal het initiatief over. Toch was voor rust de grootste kans nog voor Spanje, maar Fernando Llorente zag zijn inzet gekeerd worden door Zydrunas Karcemarskas. Binnen het uur kreeg de thuisploeg loon naar werken. Het had daarbij wel een fout nodig van Raúl Albiol. Marius Stankevicius strafte deze af met een lage schuiver.

De Spanjaarden trokken na de gelijkmaker razendsnel het spel weer naar zich toe en kwamen een kwartier voor tijd weer aan de leiding. Een voorzet van Juan Mata werd door de ongelukkige Tadas Kijanskas in zijn eigen doel gegleden. Zeven minuten voor tijd was Mata het eindpunt van een rappe Spaanse combinatie tussen Xavi en David Silva, zodoende werd er besloten met een 3-1 overwinning voor La Furia Roja. Foto: VI Images