Groep H: Noren profiteren niet van onbesliste topper

De topper Kroatië – Italië kende genoeg reden voor discussies maar bleef zonder winnaar. Het goede nieuws voor de nummers één en twee van Groep H kwam uit Noorwegen.

Kroatië – Italië 1-1
Italië had een eer hoog te houden met een reeks van 45 EK-kwalificatiewedstrijden op rij zonder nederlaag. Met moeite werd die ongeslagen status in stand gehouden in de strijd om de koppositie in Groep H.

De hoofdrollen in Split waren weggelegd voor Mario Mandzukic en scheidsrechter Martin Atkinson. De arbiter wees in de zevende minuut naar de stip na een onnodige overtreding van Davide Astori op Darijo Srna, die in blessuretijd nog zijn tweede gele kaart kreeg. Maar die buitenkans was niet besteed aan Mandzukic, die vier minuten later wel tekende voor de controversiële 1-0 voor Kroatië.

Op het moment dat Italië zich terecht beklaagde bij Atkinson over het afkeuren van de treffer van Stephan El Shaarawy (duidelijk geen buitenspel), sloeg de thuisploeg toe. Na ruim een half uur was de gevierde man juist het slachtoffer van een arbitrale beslissing. Mandzukic kreeg na een kopbal van Graziano Pellè de bal op een arm en zag dat resulteren in een strafschop voor Italië. Antonio Candreva benutte deze buitenkans à la Panenka: 1-1.

Zonder de uitgevallen Gianluigi Buffon - de doelman ging met een gehavende knie naar de kant – bleven de Italianen meer schade bespaard, zoals ook de Kroaten ontsnapten aan een tweede tegentreffer. Onder andere Pellè nam keeper Danijel Subasic onder vuur. Door het gelijkspel blijft Kroatië koploper met twee punten voorsprong op Italië, dat op zijn beurt twee punten meer heeft dan nummer drie Noorwegen.

Noorwegen – Azerbeidzjan 0-0
Noorwegen verzuimde namelijk te profiteren van het puntenverlies van de nummer één en twee. De formatie van Per-Matthias Høgmo bleef op eigen veld steken op een doelpuntloos gelijkspel tegen Azerbeidzjan. Bij de Noren speelde Martin Ødegaard de hele wedstrijd mee, maar ook hij kon het verschil niet maken.

Malta – Bulgarije 0-1
Bulgarije heeft na zes wedstrijden zonder overwinning eindelijk weer het zoet van een zege geproefd. De ploeg van bondscoach Ivajlo Petev maakte op Malta een einde aan de teleurstellende reeks, die er mede voor heeft gezorgd dat de kansen op een EK-ticket nagenoeg verkeken waren. Maar door het plotselinge gelijkspel van de Noren is er weer wat hoop voor de Bulgaren, die nu twee punten achter staan op de nummer drie.

Tegen hekkensluiter Malta duurde het wel lang voordat de ban was gebroken. Dat was mede te wijten aan Ilian Micanski, die op slag van rust een strafschop miste. Ivenlin Popov bracht de bevrijdende treffer op het scorebord.