Groep H: Italië klopt Bulgarije, Noorwegen wint sleutelduel

Italië heeft door een minimale zege op Bulgarije een flinke stap gezet richting het EK: 1-0. Noorwegen deed in het kwalificatieduel met Kroatië eveneens goede zaken en won met 2-0. Malta en Azerbeidzjan hielden elkaar op 2-2.

Italië – Bulgarije 1-0
Daniele De Rossi speelde een hoofdrol in de minimale zege van Italië op Bulgarije. De 32-jarige middenvelder benutte in de zesde minuut een strafschop, nadat Andrea Candreva was gevloerd. Vlak na rust onderscheidde De Rossi zich juist op negatieve wijze. Hij trapte na richting Iliyan Mitsanski, die op zijn linkerbeen was gaan staan. Beide spelers ontvingen voor dit incident de rode kaart van de Russische arbiter Sergey Karasev.

Aangezien Gianluigi Buffon in zijn 150ste interland de nul hield, zette Italië met een 1-0 zege een grote stap richting het EK. De ploeg van bondscoach Antonio Conte heeft immers drie punten voorsprong op nummer drie Kroatië, met nog wedstrijden tegen Azerbeidzjan en Noorwegen op het programma.

Noorwegen – Kroatië 2-0
Noorwegen heeft Kroatië een flinke tik gegeven in de kwalificatiereeks richting het EK van 2016. De bezoekende ploeg van bondscoach Niko Kovac was koploper in Groep H, maar Jo Inge Berget ontpopte zich tot de beul van het Balkan-land. De 24-jarige aanvaller van Malmö FF opende met een knap doelpunt in de 51ste minuut de score. Hij kreeg de bal na een vrije trap voor zijn voeten, kapte Darijo Srna uit en schoot beheerst raak.

Op aangeven van AZ-middenvelder Markus Henriksen was Berget ook verantwoordelijk voor de 2-0. Deze keer werd zijn inzet van richting veranderd door Vedran Corluka. Zo kreeg Noorwegen sportieve revanche voor de eerdere 5-1 nederlaag in Kroatië. Bovendien is het team van bondscoach Per-Mathias Hogmo nu de nieuwe nummer twee in Groep H, met een punt voorsprong op de Kroaten.

Malta – Azerbeidzjan 2-2
Malta is er zondag opnieuw niet in geslaagd zijn eerste zege van deze EK-kwalificatiecyclus te boeken. De ploeg van bondscoach Pietro Ghedin bood donderdag tegen Italië al goed tegenstand, maar bleef door een doelpunt van Graziano Pellè toen voor de zesde keer in Groep H puntloos. In eigen land hield het team nog wel een punt over aan het treffen met Azerbeidzjan: 2-2.

Rahid Amirquliev zorgde namens de bezoekers voor de openingstreffer. De middenvelder van FK Khazar Lenkoran ontving de bal op de rand van het strafschopgebied en nam het doel van Andrew Hogg onder vuur. Zijn schot werd op weg naar de goal nog enigszins van richting veranderd door een Maltese verdediger, waardoor Hogg kansloos was.

Na een klein uur trok aanvoerder Michael Mifsud de stand gelijk. De 34-jarige ex-aanvaller van Melbourne Heart, Coventry City en Barnsley schoot de bal vanaf een kleine twintig meter snoeihard in de kruising. Na zeventig minuten was hij er met een schitterende treffer (schot van afstand in de rechterkruising) verantwoordelijk voor dat zijn land zelfs op voorsprong kwam.

Een eerste overwinning voor Malta zat er echter niet in, doordat opnieuw Rahid Amirquliev trefzeker was. Hij maakte tien minuten voor tijd 2-2 en bezorgde Azerbeidzjan daarmee zijn derde gelijkspel in deze poule. Malta hield voor de tweede keer een punt over aan een wedstrijd in de kwalificatiereeks richting het EK van 2016.