Groep H: fenomenaal België schiet Estland aan flarden

België heeft het oefenduel met Oranje (1-1) vervolgd met een eclatante 8-1 zege op Estland. Bosnië-Herzegovina en Griekenland speelden gelijk in een duel met daarin een merkwaardig opstootje.

België - Estland 8-1
Onze zuiderburen kwamen al in de achtste minuut op voorsprong via een kopbal van Thomas Meunier. Dries Mertens verdubbelde de marge met een door Ragnar Klavan van richting veranderd schot.

Eden Hazard maakte er na een schitterende aanval al in de 25ste minuut 3-0 van, een tussenstand die de totale overheersing van België reflecteerde. Henri Anier deed vijf minuten later iets terug voor de Esten, die echter geen schijn van kans maakten.

Ook in de tweede helft bleef België heersen en dat leidde in de 62ste minuut tot de 4-1. Yannick Carrasco ramde de bal na een aanval over vele schijven hard en hoog in het Estse doel. Twee minuten later lag de bal weer in het netje, opvallend genoeg dankzij precies hetzelfde recept als bij de tweede goal. Deze keer promoveerde Klavan een voorzet van Mertens tot doelpunt. De 6-1 kwam echter volledig toe aan Mertens, die doelman Mikhel Aksalu verschalkte met een heerlijke stift.

Romelu Lukaku maakte er zeven minuten voor tijd 7-1 van, waarna de bijna veertigjarige Timmy Simons inviel en zo de oudste international aller tijden werd bij De Rode Duivels. Hij zag hoe Lukaku een minuut later de 8-1 maakte. België is daardoor glansrijk koploper in Groep H, want Griekenland verloor zondagavond zijn perfecte status tegen Bosnië.

Griekenland - Bosnië-Herzegovina 1-1
Bosnië kwam na ruim een halfuur voetballen met wat fortuin op voorsprong. Een vrije trap van Miralem Pjanic caramboleerde via het aluminium en de Griekse doelman Orestis Karnezis in het doel. Dat doelpunt leek de doorslag te geven, maar in extremis behield Griekenland zijn ongeslagen status door een treffer van Giorgos Tzavellas.

Beide ploegen beëindigden het duel met tien man. Nadat hij was gevloerd door Kyriakos Papadopoulos trok Edin Dzeko tien minuten voor tijd het broekje van de Griekse verdediger naar beneden. Aan het daaropvolgende opstootje hielden beide spelers een rode kaart over.

Cyprus - Gibraltar 3-1
Gibraltar mocht even hopen op zijn eerste punt ooit in de WK-kwalificatiereeks, maar Cyprus maakte uiteindelijk korte metten met het minilandje. Konstantinos Laifis opende de score voor Cyprus, waarna Lee Casciaro de gelijkmaker verzorgde. Via goals van Pieros Sotiriou en Valentinos Sielis haalde Cyprus drie punten binnen, terwijl Gibraltar het duel met tien man eindigde nadat Jayce Olivero tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart gekregen had.

Cyprus slaat daardoor een gat met hekkensluiter Gibraltar, maar maakt slechts een theoretische kans op WK-deelname.

Gibraltar 4-0 (2-17)

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De acht beste nummers twee spelen play-offs.