Groep H: Bosz wint weer niet, keepers blinken uit in Bernabéu

Real Madrid en Tottenham Hotspur hebben dinsdagavond in een interessante Champions League-ontmoeting gelijkgespeeld: 1-1. De uitblinkende keepers zorgden er uiteindelijk voor dat er geen winnaar kwam in Madrid.

De laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden in de Champions League dateerde alweer van 2011. Destijds werd Spurs in de eerste van de twee kwartfinales op een 4-0 nederlaag getrakteerd in Estadio Santiago Bernabéu. De wedstrijd van dinsdagavond was voor de Londenaren ook de mogelijkheid om te laten zien wat voor ontwikkeling de club de laatste jaren heeft doorgemaakt.

Destijds stond Bale nog op het veld namens de Engelsen. De Welshman zou later de overstap maken naar De Koninklijke, maar moest de wedstrijd tegen zijn oude club aan zich voorbij laten gaan door een kuitblessure. Zinedine Zidane ruimde een plaats in bij de eerste elf voor de achttienjarige rechtsback Achraf Hakimi. Bij de bezoekers stonden ex-Ajacieden Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Davinson Sánchez en Christian Eriksen aan de aftrap.

Uiteraard was het duel tussen de twee bovensten in Groep H ook de ontmoeting tussen de aanvallers Cristiano Ronaldo en Harry Kane. Beide spelers zijn in het Champions League-toernooi erg op schot: de Portugees maakte er al vier, de Engelsman zelfs al vijf. In Madrid had Ronaldo al snel de mogelijkheid om zijn doelpuntentotaal op te vijzelen. De sterspeler schoot raakte echter de paal, waarna Karim Benzema vanuit kansrijke positie naast schoot.

Even later had Ronaldo opnieuw een grote kans, maar dit keer schoot de aanvaller de bal voorlangs. Vervolgens was het de beurt aan Kane. Eerste knikte hij de bal knap naar de grond en dwong hij Keylor Navas tot een redding. Nog voor het half uur kwam Spurs op voorsprong. Op het eerste oog leek het alsof Kane met een prachtig hakje scoorde, maar in werkelijkheid was het een eigen doelpunt van Raphaël Varane.

Raphaël Varane werkt de bal in zijn eigen doel.

Real Madrid ging uiteindelijk wel met een gelijke stand de rust in. Na een onhandige tackle van Serge Aurier op Toni Kroos wees de Poolse scheidsrechter Szymon Marciniak gedecideerd naar de stip. Ronaldo klaarde de klus en stuurde Hugo Lloris de verkeerde kant op: 1-1. Het was alweer zijn 95ste treffer in het miljardenbal in dienst van Los Blancos.

Na de pauze nam Real Madrid het heft steviger in handen. De grootste mogelijkheid was voor Benzema met een kopbal. Terwijl zijn landgenoot Lloris de andere kant op dook, bracht de keeper op miraculeuze wijze redding met zijn benen. De Franse goalie hield Spurs vervolgens op de been door attent op te treden bij pogingen van Ronaldo. Aan de andere kant was er een schitterende redding van Navas. De Costa Ricaanse doelman bracht oog in oog met Kane knap redding met zijn vingertoppen.

Harry Kane baalt na het missen van een grote kans.

Door de uitblinkende keepers scoorden beide ploegen niet meer. Spurs liet zien dat het ten opzichte van zes jaar geleden veel beter stand kon houden tegen een Europese topclub. Door het gelijkspel staan beide ploegen op zeven punten. Ook het doelsaldo is precies gelijk. Op 1 november staan de ploegen tegenover elkaar op Wembley.

APOEL Nicosia - Borussia Dortmund 1-1
Voor het Borussia Dortmund van Peter Bosz stond het duel tegen de Cyprioten in het teken van de inhaalslag op de andere twee ploegen in Groep H. BVB ging namelijk in de eerste twee wedstrijden onderuit tegen respectievelijk Tottenham Hotspur (3-1) en Real Madrid (1-3). Door de twee ontmoetingen met APOEL lagen er echter nog genoeg kansen voor het elftal van Bosz. Bij de opponent begonnen Boy Waterman en Lorenzo Ebecilio vanaf het eerste fluitsignaal.

Dortmund had het moeilijk in de eerste helft en loste zelfs maar twee schoten op het doel van Waterman. De doelman zou de eerste helft echter niet afmaken na een botsing met een ploeggenoot. Na de rust kwam Dortmund zelfs op achterstand, al had het dit vooral aan zichzelf te wijten. Doelman Roman Bürki zocht naar een voetballende oplossing, maar leverde de bal in bij Ebecilio. De ex-Ajacied kapte zich vrij en loste een op het oog gemakkelijk schot. Bürki blunderde en liet de bal los, waarna Mickaël Poté scoorde.

Dortmund rechtte spoedig de rug, want vijf minuten later stond de stand alweer gelijk. Uit een corner kopte Sokratis Papastathopoulos binnen: 1-1. Dortmund slaagde er niet in om nog een treffer te maken, waardoor Bosz tot dusver mager presteert in Europa. BVB heeft na drie duels slecht één punt.

Borussia Dortmund speelt gelijk mede door een blunder van doelman Roman Bürki.