Groep H: AC Milan verrast Barça en steelt punt

AC Milan heeft door een vroeg en een laat doelpunt een 2-2 gelijkspel meegenomen uit Camp Nou. In het restant van de wedstrijd was Barcelona de betere maar drukte niet door toen het voor stond.

Barcelona-AC Milan 2-2Zlatan Ibrahimovic bleek onvoldoende fit om te spelen en de grote vedette van AC Milan werd vervangen door Alexandre Pato. Mark van Bommel en Clarence Seedorf claimden eveneens een basisplek. Wissel Urby Emanuelson kwam na ruim een uur het veld in. Bij Barcelona ontbrak Gerard Piqué en was Carles Puyol onvoldoende fit om in de basis te starten. Coach Pep Guardiola koos er voor om de middenvelders Carlos Busquets en Javier Mascherano het centrale verdedigingsduo te laten vormen.

Na 24 seconden deed het gemis van Ibrahimovic zich al nauwelijks meer voelen. Pato lanceerde zichzelf en liet op indrukwekkende wijze Busquets zijn hielen zien. Het afronden door de benen van Víctor Valdés was eveneens van grote klasse. De vroege achterstand leek de titelhouder van de Champions League nauwelijks iets te deren en de ploeg pikte het vertrouwde spelletje op.

Het drong AC Milan ver terug en de Italianen lieten dat ook te gemakkelijk gebeuren. De thuisploeg creëerde daarom te eenvoudig kansen. Lionel Messi was weer de grote aanstichter. De Argentijnse dribbelaar mikte een vrije trap op de paal en zag Christian Abbiati twee keer redding brengen op een inzet van hem. Toch was Messi degene die ervoor zorgde dat Barcelona gelijk maakte na ruim een half uur.

De Argentijnse superster leek een kansloze bal achter na te rennen tot de achterlijn. Terwijl Ignazio Abate voldoende dacht in te grijpen door zich wat breed te maken, vloog Messi om hem heen en kreeg nog een voet tegen de bal en stelde de vrijstaande Pedro in staat om te scoren. Vijf minuten na rust nam Barcelona de verdiende voorsprong.

Een vrije trap van David Villa krulde fraai in de kruising voor 2-1. Waar Ibrahim Afellay in de slotfase nog zijn rentree maakte na een blessure, was een zeer fletse Van Bommel al gewisseld. De aanvoerder van Oranje incasseerde een gele kaart en kon slechts toekijken hoe Barcelona rondspeelde. Daar was de middenvelder niet de enige in aan de kant van AC Milan.

De bezoekers hadden niets meer in te brengen en mochten niet klagen dat bij Barça de urgentie ontbrak om op jacht te gaan naar uitbreiding van de score. Daarvoor kregen de Catalanen een dure rekening gepresenteerd. in de blessuretijd kopte Thiago Silva namelijk een hoekschop van Seedorf tegen de touwen zodat de wedstrijd in 2-2 eindigde.

Viktoria Plzen-BATE Borisov 1-1Met Mateja Kezman in de basis begon BATE Borisov aan het Champions League-avontuur tegen Viktoria Plzen. De Servische oud-spits van onder meer PSV was dreigend en dacht te scoren maar werd teruggefloten voor buitenspel. Het was echter de thuisploeg die de score opende via Marek Bakos. Gelukkig voor Kezman slaagde zijn teamgenoot Renan er wel in te scoren zodat de wedstrijd in 1-1 eindigde. Foto: VI Images