Groep G: Memphis weer belangrijk voor Olympique Lyon bij CL-start

Memphis Depay heeft dinsdagavond wederom zijn waarde bewezen voor Olympique Lyon. De Nederlander was trefzeker in het thuisduel met Zenit Sint-Petersburg, maar kon desondanks het eerste puntenverlies in de groepsfase van de Champions League niet voorkomen.

Olympique Lyonnais
1 - 1
Zenit Sint-Petersburg

Memphis moest vrijdag het Ligue 1-duel met Amiens nog overslaan. Hij zag vanaf de bank hoe zijn teamgenoten met 2-2 gelijkspeelden. 'Memphis speelde alle twee de wedstrijden helemaal mee (met Oranje tegen Duitsland en Estland, red.). De wedstrijd in Amiens zal fysiek zwaar worden. De spelers die spelen zullen degenen zijn die volgens ons honderd procent fit zijn', legde coach Sylvinho zijn keuze uit om de Nederlander op de bank te laten.

Dinsdagavond verscheen de Nederlander wel weer aan de aftrap voor de start van de groepsfase in de Champions League. Zenit Sint-Petersburg, waar de van Vitesse overgekomen Vyacheslav Karavaev in de basis begon, was de tegenstander in Frankrijk.

In de eerste helft was het niet Memphis die de show stal, maar Sardar Azmoun. De Iraanse aanvaller van Zenit bezorgde zijn ploeg een 0-1 voorsprong bij rust. Dat was bijzonder te noemen. Hij maakte de goal namelijk enkele minuten nadat hij geblesseerd op de grond lag en Zenit-aanvoerder Branislav Ivanovic aangaf dat de Iraniër echt niet verder kon. Niet veel later combineerde hij zich echter heel fraai door de Lyon-defensie heen en noteerde hij de 0-1. De Iraniër werd daarmee de eerste doelpuntenmaker van het nieuwe Champions League-seizoen. Hij volgde Lionel Messi op, die vorig seizoen de eerste CL-goal maakte tegen PSV.

Nog geen minuut na rust moest Azmoun zich alsnog laten vervangen en was het Memphis die zijn kans schoon zag om de heldenrol van de Iraniër over te nemen. Na vijf minuten in de tweede helft zocht de Nederlander zijn tegenstander op en was het Magomed Ozdoev die Memphis vloerde binnen het strafschopgebied: penalty. Aan de ongeschreven regel dat je als slachtoffer van een overtreding niet zelf de penalty moet nemen, had Memphis geen boodschap. Hij schoot de bal koelbloedig tegen het net: 1-1.

Daarmee onderstreepte Memphis nog maar eens zijn waarde voor Olympique Lyon. Met zijn goal was hij bij vier van de laatste vijf Champions League-goals betrokken bij de Fransen, die vorig seizoen strandden in de achtste finale tegen Barcelona. In de Ligue 1 was de voormalig PSV'er dit seizoen ook al vier keer trefzeker in vier duels.

Wat beide ploegen na die gelijkmaker lieten zien was niet bepaald hoogstaand te noemen. Het was bij Olympique Lyon toch steeds wachten op een bevlieging van Memphis. De spits van Oranje deelde ook de nodige plaagstootjes uit, maar zijn pogingen misten overtuiging. En dus bleef de 1-1 tussenstand behouden tot het eindsignaal. Daardoor mag zowel Olympique Lyon als Zenit Sint-Petersburg één punt bijschrijven in Groep G van de Champions League, waarin ook Benfica en RB Leipzig zich bevinden. Voor Olympique Lyon was het alweer het zesde gelijkspel op rij in een thuiswedstrijd in de Champions League.