Groep F: Vogts gelijk in Luxemburg, spektakel in Israël

Portugal heeft in de blessuretijd van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen directe concurrent Israël een punt uit het vuur gesleept. Luxemburg en Azerbeidzjan speelden gelijk.

Luxemburg - Azerbeidzjan 0-0Azerbeidzjan is er ondanks een groot veldoverwicht niet in geslaagd om het uitduel met hekkensluiter Luxemburg om te zetten in een overwinning. De ploeg van de Duitse bondscoach Berti Vogts kreeg de beste kansen in Stade Josy Barthel, maar doelman Jonathan Joubert hield zijn doel schoon. Namens de thuisploeg kreeg Aurélien Joachim (Willem II) twee mogelijkheden, maar ook hij wist het net niet te vinden.

Door het gelijkspel heeft Azerbeidzjan nu drie punten uit vijf wedstrijden, waarmee het vijfde staat in Groep F. Luxemburg staat één plek lager en heeft na vijf duels twee punten verzameld.

Israël - Portugal 3-3In Ramat Gan was het duel, dat vrijdagmiddag al om 13.45 uur van start ging, twee minuten onderweg toen Bruno Alves de openingstreffer aantekende namens de bezoekers. De verdediger kopte de hoekschop van Miguel Veloso feilloos binnen achter doelman Dudu Aoute: 0-1. Het doelpunt van Alves is de snelste treffer in deze WK-kwalificatiereeks voor Europese landen.

Waar een ieder rekening hield met een ruime overwinning van Portugal, was het Israël dat voor rust de achterstand om wist te buigen in een 2-1 voorsprong. Namens het elftal van bondscoach Eli Gutman waren Tomer Hemed en Eden Ben Basat de doelpuntenmakers.

Daarvoor kregen de Portugezen nog kansen via Cristiano Ronaldo en Hélder Postiga om de marge op twee zetten. De sterspeler van Real Madrid werd gehinderd in het strafschopgebied en claimde een strafschop, terwijl een inzet van Postiga de paal trof.

Na de rust ging Portugal nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar moest het toezien hoe Rami Gershon na zeventig minuten de 3-1 op het scorebord zette. Maar de Portugezen richtten zich nog op. Ver in blessuretijd werd Fábio Coentrão de gevierde man door de 3-3 eindstand aan te tekenen, terwijl Hélder Postiga daarvoor al de 3-2 voor zijn rekening had genomen.

Portugal staat door het gelijkspel, samen met Israël, op plaats twee met acht punten uit vijf wedstrijden. De Portugezen staan vier punten achter op Rusland. De koploper speelt zaterdag tegen Noord-Ierland en kan de marge bij winst op zeven brengen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.