Groep F: Portugal een zekerheidje, IJsland in opkomst

Reacties

Portugal, IJsland, Oostenrijk en Hongarije maken tijdens het EK deel uit van Groep F. Voetbal International stelt de vier landen aan u voor.

Groep F: Portugal een zekerheidje, IJsland in opkomst

PORTUGAL
De kwalificatiereeks startte dramatisch voor Portugal. Er werd met 0-1 verloren van Albanië en direct barstte de kritiek los. De blamage kostte Paulo Bento zelfs zijn baan als bondscoach. Onder leiding van zijn opvolger Fernando Santos haalde Portugal uiteindelijk eenvoudig het eindtoernooi. Dankzij zeven achteeenvolgende zeges eindigden de Zuid-Europeanen keurig aan kop in een toch vrij sterke poule met Albanië, Denemarken, Servië en Armenië. Een zekerheidje voor het bereiken van de volgende ronde. Zo mag Portugal rustig genoemd worden. Het land werd op een EK namelijk nog nooit uitgeschakeld in de groepsfase, altijd werd de tweede ronde van het toernooi bereikt. De verwachtingen voor het EK in Frankrijk zijn dan ook onveranderd hoog in Portugal, dat wordt gezien als een gevaarlijke outsider.

Toch is het huidige Portugal niet meer te vergelijken met de ploeg die Oranje bijvoorbeeld zoveel pijn deed op het WK 2006 in Duitsland. Natuurlijk zijn ervaren krachten als Ricardo Carvalho en Raul Meireles nog steeds niet vies van een tikkie hier of daar, maar van een geslepen en bij vlagen zelfs gemene vechtmachine is geen sprake meer. Ook Portugal wil verzorgd voetballen, al draait alles in de praktijk natuurlijk om Cristiano Ronaldo.

De tactiek van Santos zal niet heel lastig zijn. Alles draait namelijk om het in stelling brengen van superster Ronaldo, die met vijf doelpunten al tospcorer was van de kwalificatieperiode namens de Portugezen. Toch heeft Portugal – verliezend finalist in 2004 – meer troeven. Éder, Nani, João Moutinho, Danny en wonderkind Renato Sanches zijn stuk voor stuk spelers om rekening mee te houden, al zal niemand ontkennen dat de ploeg voor een groot deel afhankelijk is van Ronaldo.

IJSLAND
IJsland mag met recht een land in opkomst genoemd worden. De nummer 35 van de wereldranglijst werd in Groep A van de kwalificatiereeks knap tweede achter koploper Tsjechië met twintig punten uit tien wedstrijden. Daarmee hield de ploeg van bondscoach Lars Lägerback onder meer het Nederlands elftal achter zich. Oranje beet zich zelfs twee keer stuk op de IJslanders (2-0 en 0-1) en miste mede daardoor het EK.

De nationale ploeg van IJsland kwam nog nooit eerder uit op een Europese eindronde. In 2004 liep het land deelname aan het EK mis na de play-offs, maar in de kwalificatiereeksen voor de toernooien in 2008 en 2012 eindigde de ploeg steeds als voorlaatste in de groep. Deze keer was alles anders en werd er onder meer een klinkende overwinning geboekt op Turkije (3-0).

Het succes van IJsland komt niet voort uit sprankelend voetbal. Lägerback, die jarenlange ervaring heeft als bondscoach van Zweden, heeft gekozen voor een tactiek waar veel gebaseerd is op kracht. Zijn selectie herbergt veel fysieke kracht, kopkracht, loopvermogen en doorzettingsvermogen en is daarom voor iedere tegenstander een lastige opponent.

Gylfi Sigurdsson (Swansea City) is de absolute sterspeler van IJsland. De aanvallende middenvelder scoort makkelijk en van hem wordt verwacht dat hij het elftal op sleeptouw neemt in Frankrijk. Ook oudgediende Eidur Gudjohnsen is van de partij, net als bekende namen als Kolbeinn Sigthórsson (ex-Ajax) en Alfred Finnbogason (ex-SC Heerenveen). Ook Hjörtur Hemannsson maakt deel uit van de 23-koppige selectie. De centrale verdediger staat onder contract bij PSV, waar hij nog wacht op zijn debuut in het eerste elftal.

OOSTENRIJK
Iedereen is Oostenrijk is er zeker van: de nationale ploeg is klaar voor het EK in Frankrijk. Dat heeft alles te maken met de uitstekend verlopen kwalificatiereeks. Oostenrijk was in een groep met onder meer Rusland en Zweden zeker niet de favoriet om door te gaan, maar kroonde zich verrassend tot koploper. Dat deed de ploeg van bondscoach Marcel Koller zelfs ongeslagen. Er werd negen keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld.

Een hoogvlieger op EK's is Oostenrijk zeker niet. Sterker nog, het land heeft zich pas voor de tweede keer geplaatst voor de Europese eindronde. Oostenrijk was in 2008, samen met Zwitserland, het gastland van het EK en plaatste zich toen dus automatisch. Een groot succes werd het toernooi in eigen land niet. Oostenrijk verloor van Kroatië en Duitsland en pakte een punt tegen Polen, waardoor de tweede ronde niet werd bereikt.

Oostenrijk heeft volgens de kenners de beschikking over de beste lichting ooit. De absolute sterspeler is zonder twijfel David Alaba. De alleskunner is bij zijn club Bayern München een vaste waarde als linksback, maar speelt bij de nationale ploeg regelmatig als aanvallende middenvelder. Op het EK wordt hij in een controlerende rol op het middenveld verwacht. Andere sterkhouders zijn Aleksandar Dragovic, Marko Arnautovic en Martin Hinteregger.

Ook Marc Janko (ex-FC Twente) lijkt zeker van een plek in de selectie en mag voorzichtig zelfs hopen op een basisplaats. In Nederland werd de lange spits vooral beoordeeld op waar hij niet goed in is – meevoetballen – maar in Oostenrijk wordt hij wel degelijk op waarde geschat. Met 25 doelpunten is hij bovendien de meest trefzekere international in de selectie van Oostenrijk, waar Christian Fuchs met 72 interlands de meest ervaren international is.

HONGARIJE
Door Noorwegen in de play-offs uit te schakelen plaatste Hongarije zich voor het eerst sinds 44 jaar weer eens voor een EK. In de kwalificatiereeks werd de ploeg van bondscoach Bernd Storck derde achter Noord-Ierland en Roemenië, die zich rechtstreeks plaatsten voor de eindronde in Frankrijk. Hongarije toonde zich over twee wedstrijden te sterk voor Noorwegen (2-1 en 0-1) in de allesbeslissende play-offs.

Hongarije gold tientallen jaren geleden als een absolute grootmacht in de voetbalwereld. In 1938 en 1954 werd het land tweede op een WK en met name in de jaren '50 had Hongarije een briljante lichting met spelers als Ferenc Puskás, József Bozsik en Sándor Kocsis, maar na de vierde plaats op het EK in 1972 slaagde Hongarije er tot het EK 2016 niet in zich te kwalificeren.

De kracht van Hongarije is vooral de teamgeest. De hechte, stugge ploeg heeft met ex-PSV'er Balázs Dzsudzsák echter wel een absolute uitblinker in huis. De vleugelspits, tegenwoordig actief voor het Turkse Bursaspor, geldt als de beste speler van de selectie. Ook spits Krisztián Németh, die een verleden heeft bij RKC Waalwijk en Roda JC Kerkrade en tegenwoordig speelt in Qatar, is een bekende naam in Nederland. Hij moet Ádám Szalai vermoedelijk echter voor zich dulden.

Hoewel Hongarije eindelijk terug is op het hoogste Europese podium, geldt het land als de 'zwakke broeder' in Groep F. Op papier zijn IJsland, Portugal en Oostenrijk sterker, maar dat vindt men in Hongarije helemaal niet erg. Van de ploeg van Storck wordt geen spektakel, maar degelijkheid verwacht en in het land leeft de hoop dat de ploeg als underdog nog wel eens zou kunnen verrassen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.