Groep F: Memphis en Lyon stunten op bezoek bij Man City

Olympique Lyon heeft woensdag in Groep F van de Champions League voor een stunt gezorgd tegen Manchester City, een van de favorieten voor de eindzege. De Fransen, waarbij Memphis Depay de hele wedstrijd speelde, straften de fouten van City vakkundig af. Shakhtar Donetsk en 1899 Hoffenheim speelden gelijk.

Manchester City
1 - 2
Olympique Lyonnais

Memphis stond in de punt van de aanval bij Lyon, terwijl Kenny Tete niet eens bij de wedstrijdselectie zat. Bij City zat Pep Guardiola op de tribune. De manager werd tijdens de vorige Champions League-campagne weggestuurd bij de uitschakeling tegen Liverpool. Mikel Arteta nam zijn rol als eindverantwoordelijke over.

Na een weinig spectaculaire openingsfase kwam City in de problemen tegen Lyon. In de 23ste minuut leek de 0-1 al te vallen. Tanguy Ndombele lanceerde Maxwel Cornet met een goede steekpass, waarna de aanvaller raak schoot. Maar zijn goal werd afgekeurd, omdat Cornet op randje buitenspel vertrok.

Drie minuten later kwam City alsnog op achterstand. Na een slordigheid van Fernandinho gaf Nabil Fekir voor, maaide Fabian Delph over de bal heen en schoot Cornet simpel binnen. Ook City scoorde, na een half uur, maar de treffer van Raheem Sterling werd ook afgekeurd wegens buitenspel.

Ontzetting bij City en vreugde bij Lyon na de openingstreffer.

Veelzeggend was dat het Engelse publiek voor rust alleen opveerde bij een duikeling van Gabriel Jesus in het strafschopgebied. Scheidsrechter Daniel Orsato oordeelde dat Rafael geen overtreding maakte.

In de 42ste minuut werd de missie voor City nog wat zwaarder. Opnieuw leidde Fernandinho met balverlies de tegengoal in. Na een duel met de Braziliaan ging Fekir de één-twee aan met Memphis, waarop de aanvoerder droog uithaalde van zo'n dertig meter: 0-2.

VI's Süleyman Öztürk bespreekt de Champions League-avond.

In de tweede helft drong City de Fransen logischerwijs terug tot het strafschopgebied, al vond Lyon dat prima. De eerste grote mogelijkheid na rust was zelfs voor de uitploeg: Memphis brak door na een fantastische steekpass van Ndombele en was heel dicht bij de derde Lyon-treffer met een schot op de paal.

Arteta wisselde na rust aanvallend met de inbreng van Leroy Sané, Sergio Agüero en Riyad Mahrez. Dat wierp in minuut 66 zijn vruchten af. Sané passeerde twee man en bediende Bernardo Silva, die de aansluitingstreffer maakte. Beide ploegen werden gevaarlijk in de spannende slotfase. Namens Lyon kreeg Cornet een goede kans, City was met name via Agüero dreigend. Er viel geen doelpunt meer, waardoor de verrassing van Lyon zijn beslag kreeg.

Sjachtar Donetsk
2 - 2
1899 Hoffenheim

Eerder op de avond kwamen de groepsgenoten van City en Lyon al in actie. Het was een bijzondere wedstrijd voor Hoffenheim, dat debuteerde in de Champions League. Dat deed Hoffenheim zonder Joshua Brenet, die op disciplinaire gronden buiten de selectie was gelaten door Julian Nagelsmann.

De jongste trainer uit de geschiedenis van de Champions League (31 jaar) zag zijn ploeg al in de zesde minuut op voorsprong komen. Florian Grillitsch combineerde met uitblinker Leonardo Bittencourt door het hart van de Oekraïense defensie en scoorde met een fraai wippertje.

Florian Grillitisch maakt het eerste Champions League-doelpunt voor Hoffenheim.

Ook de gelijkmaker, na een klein half uur, mocht er zijn. Linksback Ismaily stoomde op, kapte naar binnen en schoot raak met de buitenkant voet van zijn chocoladebeen. Nog voor rust kwam de thuisploeg weer op achterstand: Havard Nordtveit profiteerde van een halfslachtig optreden van doelman Andrij Pyatov door binnen te koppen.

Lange tijd waren de Duitsers op weg om hun historische avond glans te geven met een zege. Daar stak Maycon in de 81ste minuut een stokje voor. De Braziliaan kreeg enorm veel ruimte en schoot de bal van afstand in de verre hoek.