Groep F: Griekenland naar EK ondanks valse start

Griekenland heeft zich verzekerd van een startbewijs voor het EK volgend jaar in Polen en Oekraïne. De ploeg van bondscoach Fernando Santos won op bezoek bij Georgië (2-1), waardoor het eindigde boven Kroatië, dat zich kan gaan opmaken voor het spelen van play-offs.

Georgië - Griekenland 1-2Griekenland begon het duel met het laaggeklasseerde Georgië in de wetenschap dat één punt volstond om zich te plaatsen voor de komende eindronde. De Grieken wilde echter geen risico nemen en zochten op bezoek bij de Oost-Europeanen vrijwel direct de aanval. Dat resulteerde meteen in een aantal kleine mogelijkheden, maar de openingstreffer bleef uit.

Georgië herpakte zich na een slecht eerste kwartier en kwam in de negentiende minuut zelfs op voorsprong. David Targamadze kopte knap binnen uit een vrije trap. Niet veel later kreeg Levan Kobiashvili een opgelegde mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar stuitte op doelman Alexandros Tzorvas. De Grieken probeerde voor rust nog iets terug te doen, maar de scherpte ontbrak.

Na de onderbreking moest Griekenland even aanzetten om het EK-ticket veilig te stellen. Tien minuten voor tijd was het Giorgos Fotakis die de verlossende gelijkmaker maakte. De invaller schoot de bal, die onderweg nog van richting werd veranderd, van ruim twintig meter langs doelman Nukri Revishvili. Vlak voor tijd was het Angelos Charisteas die de Grieken zelfs de overwinning schonk door de 2-1 te maken.

Kroatië - Letland 2-0Kroatië moest zich door de overwinning van Griekenland op Georgië bij voorhand al neerleggen bij een plek in de play-offs. De Kroaten wonnen thuis weliswaar van Letland, maar wisten dat de Grieken in Tbilisi moesten verliezen om nog kans te maken op directe plaatsing voor het EK.

De Kroaten hadden het lange tijd erg lastig tegen het verdedigend ingestelde Letland, maar wisten na rust toch een opening te vinden. Eduardo da Silva kopte raak uit een puntgave voorzet vanaf de linkerflank. Vijf minuten later besliste Mario Mandzukic het duel door 2-0 tegen de touwen te werken.

Malta - Israël 0-2De wedstrijd tussen Malta en Israël was er een voor de spreekwoordelijke eer. Beide landen waren immers al kansloos voor deelname aan het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Israël had in Valletta het gehele duel de overhand en kwam nog voor rust op voorsprong via Lior Refaelov. Rami Rafaelov zette in blessuretijd de 2-0 eindstand op het scoreboord.

Door de lastige uitzege op Georgië sluit Griekenland, dat onder leiding van bondscoach Santos nog niet verloor, de EK-kwalificatiereeks af als koploper in Groep F. Kroatië eindigde op een tweede plaats en heeft zich zodoende geplaatst voor de play-offs. Israël is de nummer drie en wordt gevolgd door Letland, Georgië en hekkensluiter Malta. Foto: VI Images