Groep E: Zwitserland dankzij Schär dicht bij WK-kwalificatie

Zwitserland kan de WK-kwalificatie nauwelijks meer ontgaan. De ploeg van bondscoach Ottmar Hitzfeld won in Noorwegen, maar door zeges van IJsland en Slovenië kunnen ze zich pas in oktober definitief plaatsen.

Noorwegen - Zwitserland 0-2
Al na twaalf minuten kwam Zwitserland op voorsprong in Oslo dankzij een treffer van Fabian Schär, die boven Brede Hangeland uitkwam en binnen kopte. Na 23 minuten kreeg Noorwegen een nieuwe tegenslag te verwerken, toen spits Marcus Pedersen (door Vitesse aan Barnsley verhuurd) geblesseerd van het veld moest.

Zijn vervanger Joshua King zorgde wel voor gevaar, maar Diego Benaglio hield eenvoudig zijn doel schoon. Zes minuten na rust vergrootten de bezoekers hun voorsprong en weer was het Schär, die opnieuw met een kopbal scoorde. Daar bleef het bij in Noorwegen.

IJsland - Albanië 2-1
Bij puntenverlies van Slovenië op Cyprus en een gelijkspel tussen IJsland en Albanië was de WK-kwalificatie voor Zwitserland een feit geweest, maar zover kwam het niet. Valdet Rama zette de bezoekers in de negende minuut verrassend op voorsprong, maar vijf minuten later trok Birkir Bjarnason de stand al gelijk. Bij rust stond het nog 1-1, maar in de 47ste minuut bepaalde Ajacied Kolbeinn Sigthórsson, die vrijdag tegen Zwitserland (4-4) ook al eenmaal scoorde, de eindstand in Reykjavík op 2-1.

Cyprus - Slovenië 0-2
Ook won Slovenië op Cyprus, dankzij treffers van Milivoje Novakovic en Josip Ilicic, waardoor het samen met IJsland in theorie nog voorbij Zwitserland zou kunnen. Met achttien punten uit acht duels is Zwitserland koploper, terwijl IJsland volgt met vijf punten achterstand. Slovenië volgt op zes punten. Noorwegen en Albanië strijden eveneens nog om de tweede plaats.