Groep E: Rooney redt Engeland, Novakovic goud waard

Op bezoek bij Estland heeft Engeland een zwaarbevochten overwinning geboekt in de EK-kwalificatie. Wayne Rooney zorgde uit een vrije trap voor de beslissing. Milivoje Novakovic was verantwoordelijk voor de zege van Slovenië op bezoek bij Litouwen.

Estland - Engeland 0-1
Na de 2-0 zege vorige maand op bezoek bij Zwitserland won Engeland donderdag thuis eenvoudig van San Marino (5-0) en uit Tallinn moesten er opnieuw drie punten worden meegenomen, maar Engeland maakte geen beste beurt tegen Estland. Roy Hodgson voerde drie wijzigingen door in zijn basisformatie ten opzichte van de wedstrijd van drie dagen geleden. De bondscoach van Engeland verving Kieran Gibbs door Leighton Baines, terwijl James Milner en Raheem Sterling hun basisplaatsen kwijtraakten aan Fabian Delph en Adam Lallana.

Vanaf het eerste fluitignaal probeerden de bezoekers Estland vast te zetten op eigen helft, maar kansen voor Engeland leverde dat nauwelijks op. De thuisploeg had helemaal niets in te brengen en kregen drie minuten na rust een enorme tegenvaller te verwerken toen Ragnar Klavan, die in Nederland voor Heracles Almelo en AZ speelde, zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. Maar met tien tegen elf veranderde er niets aan het spelbeeld. Hodgson bracht met Alex Oxlade-Chamberlain en Sterling nog twee verse krachten, maar Engeland stichtte nauwelijks gevaar.

Ruim een kwartier voor tijd was het vrijwel vanuit het niets toch raak. Wayne Rooney zette Engeland op voorsprong door een vrije trap binnen te krullen. De aanvoerder maakte zijn 43ste treffer als international van Engeland. Alleen Jimmy Greaves (44), Gary Lineker (48) en Sir Bobby Charlton (49) scoorden vaker. Het bleek geen opmaat voor meer, want ondanks mogelijkheden voor Rooney en Sterling bleef het 0-1.

Litouwen - Slovenië 0-2
Na twee speelrondes was Litouwen verrassend nog zonder puntenverlies, maar thuis tegejn Slovenië ging het mis voor de ploeg van bondscoach Igoris Pankratjevas. In de 33ste minuut opende Novakovic de score in Vilnius. De spits rondde beheerst af op aangeven van Nejc Pecnik. Vier minuten later was de speler van Shimizu S-Pulse ook verantwoordelijk voor 0-2. Dit keer scoorde hij in twee pogingen na voorbereidend werk van Milivoje Novakovic.

Engeland is na drie wedstrijden alleen koploper in Groep E met negen punten. Slovenië en Litouwen volgen met zes punten, terwijl Estland drie punten heeft. Zwitserland en San Marino, die beide nog geen punten hebben na twee duels, komen dinsdagavond (aftrap 20.45 uur) in actie.