Groep E: Liverpool verspeelt groepswinst na krankzinnige comeback Sevilla

De gedachten van Liverpool-fans zullen dinsdagavond even zijn teruggegaan naar de legendarische Champions League-finale van hun club tegen AC Milan in 2005. Maar niet om de goede redenen. Op bezoek bij Sevilla gaf het een 0-3 voorsprong uit handen. Twee identieke corners gaven Liverpool al vroeg in de wedstrijd een goede uitgangspositie, maar de Spanjaarden vochten zich in een krankzinnige tweede helft langszij, 3-3.

Slechts 88 seconden waren er nodig om de ban te breken in Sevilla. Uit een uitdraaiende corner wist Georginio Wijnaldum bij de eerste paal tussen twee man in knap de bal te verlengen, waarna Roberto Firmino eenvoudig kon binnenschieten bij de tweede paal.

In de negentiende minuut brak er een spectaculaire periode aan. Sevilla werd eerst gevaarlijk via Nolito. Hij werd op links weggestuurd, kapte zijn man uit en schoot via de vingertoppen van keeper Loris Karius tegen de binnenkant van de paal. Een halve minuut later diende de volgende enorme kans zich aan voor de thuisploeg, maar ook Wissam Ben Yedder wist in een één-op-één situatie de doelman van Liverpool niet te verschalken.

Uit de counter die daar op volgde kwam Firmino oog in oog met doelman Sergio Rico te staan en ook hij vond de keeper op zijn pad. Maar met corners wisten ze bij Liverpool dinsdagavond wel raad. De trap van Philippe Coutinho draaide weer weg, werd dit keer door Firmino verlengd en nu stond Sadio Mané bij de tweede paal klaar om de bal binnen te werken.

Binnen het half uur werd het nog erger voor Sevilla. Mané werd op Rico afgestuurd, maar ook hij faalde alleen voor de keeper. Hij had echter het geluk dat Firmino klaarstond om via de rebound zijn tweede van de avond te maken. Daarna was Liverpool heer en meester in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán en had het met name via Mohamed Salah de stand nog verder moeten opvoeren.

In de tweede helft viel er wederom snel een doelpunt. Nu was het echter Sevilla dat binnen zes minuten toesloeg. Ever Banega krulde een vrije trap in het zestienmetergebied en Ben Yedder kopte raak. Hierdoor kwam het geloof terug en dat resulteerde in een stormloop van de thuisploeg.

Na 58 minuten werd Ben Yedder licht aangetikt in het strafschopgebied en ging gretig naar de grond met een penalty tot gevolg. De spits ontfermde zich twee keer over het buitenkansje, nadat de eerste poging werd afgekeurd omdat er spelers te vroeg inliepen. Ben Yedder bleef echter ook de tweede keer koel en bracht de spanning helemaal terug in de wedstrijd.

Het ontketende Sevilla was daarna niet meer te stuiten. Onder begeleiding van het uitzinninge thuispublliek kwam eerst Franco Vazquez en daarna Sergio Escudero tot een grote schietkans. De laatste poging eindigde zelfs op de lat, maar werd daarna teruggefloten vanwege buitenspel.

Met nog twintig minuten te gaan kreeg Liverpool weer grip op het uitgeraasde Sevilla, wat resulteerde in een goede mogelijkheid voor Salah die net naast schoot. Ook Emre Can, die was ingevallen voor Coutinho, kreeg nog een goede mogelijkheid, maar schoot tegen Rico aan. In de resterende minuten ontbeerde het Sevilla aan kracht om er nog een slotoffensief uit te gooien, maar in de blessuretijd kreeg Sevilla nog een corner en wat al lange tijd in de lucht hing, gebeurde ook: de gelijkmaker viel alsnog. Guido Pizarro kroonde zich tot held van de avond.

Spartak Moskou - NK Maribor 1-1
Om 18:00 uur werd er al afgetrapt in Rusland. De ploeg van Quincy Promes moest in eigen huis winnen van NK Maribor om kwalificatie voor de knock out-fase van de Champions League in eigen hand te houden. Na een moeizame wedstrijd leek dit ook te gaan lukken toen Zé Luís acht minuten voor tijd de 1-0 maakte. In blessuretijd ging het echter alsnog mis voor Spartak Moskou door een goal van Jasmin Mesanovic. Door het gelijkspel staan de Russen nu twee punten achter Sevilla. Spartak moet nog op bezoek bij Liverpool en Sevilla reist in de laatste ronde nog af naar Slovenië.

Door het gelijkspel kunnen nog zowel Liverpool als Sevilla als groepswinnaar eindigen. Sevilla mag op bezoek bij Maribor echter geen fout maken in de strijd om plek twee in Groep E. Liverpool speelt nog thuis tegen Spartak Moskou.