Groep E: IJsland kan na remise via barrage debuteren op WK

Dankzij een zwaarbevochten gelijkspel in Noorwegen heeft IJsland zich geplaatst voor de play-offs om een WK-ticket. Slovenië ging onderuit bij groepswinnaar Zwitserland en eindigde daardoor als derde in de Groep E van de Europese WK-kwalificatiezone.

Noorwegen - IJsland 1-1
IJsland mag nog hopen op zijn WK-debuut, aangezien het in november via de play-offs de kans krijgt zich te plaatsen voor het toernooi volgend jaar in Brazilië. Tijdens de laatste speelronde in Groep E maakte de ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck het wel spannend.

Op bezoek bij het al uitgeschakelde Noorwegen kwam IJsland na twaalf minuten weliswaar op voorsprong via Ajax-aanvaller Kolbeinn Sigthórsson (foto), die scoorde na een assist van Gylfi Sigurdsson. Daarna verprutsten achtereenvolgens AZ-middenvelder Johann Berg Gudmundsson, Sigurdsson en Aron Gunnarsson kansen op meer.

Waar 0-2 in de lucht hing werd het na een half uur echter gelijk dankzij Daniel Braaten. Nog voor rust kon de thuisploeg op voorsprong komen, maar Tarik Elyounoussi miste. Na een klein uur kreeg Eidur Gudjohnsen een uitgelezen kans om de bezoekers opnieuw op voorsprong te zetten, maar de routinier stuitte op Rune Almenning Jarstein.

Kort daarna kwam Alfred Finnbogason in het veld voor Gudjohnsen en was hij net als Birkir Bjarnason dicht bij een tweede IJslandse treffer, maar deze bleef uit. Beide landen kregen in de slotfase nog goede kansen op de overwinning, maar het bleef 1-1 in Oslo.

Zwitserland - Slovenië 1-0
Bij puntenverlies van IJsland zou een overwinning van Slovenië op bezoek bij Zwitserland - dat zich vrijdag al plaatste voor het WK - volstaan om de play-offs te bereiken, maar de Zwitsers streden nog om een beschermde status bij de WK-loting op 6 december. Bij een zege zou de ploeg van bondscoach Ottmar Hitzfeld Nederland op de ranking voorbij gaan.

Namens de bezoekers kreeg Ales Mertelj na negen minuten de eerste kans van de wedstrijd, maar Yann Sommer voorkwam een voorsprong van Slovenië. Ook Nejc Pecnik - die kort voor rust werd vervangen door PSV-aanvaller Tim Matavz - stichtte in het eerste half uur twee keer gevaar. Namens de thuisploeg waren Haris Seferovic, Reto Ziegler en Admir Mehmedi voor rust gevaarlijk.

Zwitserland startte ook uitstekend aan de tweede helft en Seferovic had voor een voorsprong moeten zorgen, maar hij miste het doel. Daarna golfde het spel op en neer en in de 74ste minuut zette Granit Xhaka de Zwitsers op voorsprong na voorbereidend werk van Blerim Dzemaili .

Kort daarna was Matavz dicht bij de gelijkmaker en raakte Zlatan Ljubijankic het aluminium, maar de thuisploeg gaf de zege niet meer weg. Mehmedi en invaller Pajtim Kasami lieten zelfs na de voorsprong te verdubbelen in de slotfase. Door de overwinning passeert Zwitserland het Nederlands elftal op de FIFA-wereldranglijst van oktober.