Groep D: Messi schenkt ijzersterk Barça zoete wraak op Juventus

Barcelona is het Champions League-seizoen dankzij een fenomenale Lionel Messi begonnen met een klinkende zege op Juventus. Sporting Lissabon had Bas Dost niet nodig op bezoek bij Olympiakos Piraeus.

Barcelona - Juventus 3-0
Het duel tussen Barcelona en Juventus stond bij de thuisploeg in teken van revanche voor vorig jaar. Toen waren de Italianen in de kwarftinale op overtuigende wijze te sterk voor Barça (3-0 en 0-0). Ook in de ouverture van het nieuwe Champions League-seizoen begon Juventus voorvarend en werd De Oude Dame gevaarlijk via een afstandsschot van Mattia De Sciglio en een uitbraak van Paulo Dybala, vorig jaar nog de beul van de Catalanen.

Na de sterke start van Juventus nam Barcelona het initiatief over. Uiteindelijk resulteerde dat vlak voor rust in de openingstreffer. Lionel Messi kreeg de bal van Luis Suárez en haalde verdekt uit. De bal verdween loepzuiver en buiten bereik van doelman Gianluigi Buffon in de hoek: 1-0 (zie video). Messi en Suárez kregen in Camp Nou voor het eerst vanaf de aftrap gezelschap van hun nieuwe aanvalspartner Ousmane Dembélé.

Nadat Messi voor rust pas zijn eerste treffer ooit tegen Buffon had gemaakt, was hij kort na de hervatting zeer dicht bij zijn tweede. De Argentijn knalde tegen de paal, waarna de bal via de rug van Buffon op miraculeuze wijze niet in het Juventus-doel belandde. Dat gebeurde enkele minuten later alsnog. Opnieuw speelde Messi een hoofdrol. De in bloedvorm verkerende aanvaller soleerde door het zestienmetergebied van de bezoekers en gaf voor. Via een Juventus-been kwam de bal voor de voeten van Ivan Rakitic die eenvoudig kon scoren: 2-0.

Maar Messi was nog niet klaar. Twintig minuten voor tijd werd hij aangespeeld door de eveneens uitblinkende Andrés Iniesta en maakte hij op karakteristieke wijze de derde Spaanse treffer. De dertigjarige aanvaller kwam van de rechterkant naar binnen, zocht naar het juiste moment en schoot onverbiddelijk raak: 3-0 (zie video onder).

Olympiakos - Sporting Lissabon 2-3
In een loodzware poule met twee Europese grootmachten zijn Sporting en Olympiakos normaal gesproken veroordeeld tot een strijd om de derde plaats. Het duel in Griekenland was daarvoor dan ook van cruciaal belang voor de Portugezen. Sporting-trainer Jorge Jesus had evengoed zijn topscorer Bas Dost niet nodig. De Nederlander, die in de competitie al vier keer scoorde, begon op de reservebank ten faveure van Seydou Doumbia.

Dat gebeurde Dost ook al in de play-offs tegen FCSB. Pijnlijk voor de Oranje-international was dat Doumbia de keuze van zijn trainer binnen twee minuten beloonde. De rappe Ivoriaan scoorde al vroeg en gaf daarmee het startschot voor een furieuze start van de bezoekers. Tien minuten later was het namelijk Gelson Martins die de voorsprong verdubbelde, terwijl Bruno Fernandes nog voor rust de 0-3 op het scorebord zette.

De tweede helft werd in een lager tempo afgewerkt, wat invaller Felipe Pardo de kans gaf om de eer te redden voor Olympiakos: 1-3. Dost, die het laatste half uur meedeed, kreeg zijn naam niet meer op het scoreformulier. Pardo maakte in de slotminuut ook nog de 2-3, maar zijn goal kwam te laat voor een punt.