Groep D: Hongarije tweede, Turkije grijpt laatste strohalm

De spanning in Groep D in de strijd om de tweede plaats achter Oranje is groot. Turkije stelde de kandidatuur voor de play-offs om een WK-ticket met de zege op Roemenië, maar weet Hongarije nog voor zich.

Groep D: Hongarije tweede, Turkije grijpt laatste strohalm

Roemenië - Turkije 0-2
Hoewel Roemenië het Nederlands elftal in theorie nog van directe kwalificatie voor het WK kon afhouden, had de ploeg van bondscoach Victor Piturca vooral oog voor de tweede plaats. Die biedt immers ook zicht op een ticket voor het WK via de play-offs.

Daarom was het duel met Turkije ook van evident belang aangezien Roemenie één concurrent kon uitschakelen. Maar juist het omgekeerde gebeurde. Turkije stelde zich weer kandidaat voor WK-deelname door in Boekarest te winnen en zo zijn laatste kans te grijpen.

Dat de ploeg van interim-bondscoach Fatih Terim naar huis terugkeerde met de drie punten was te danken aan Burak Yilmaz (foto), die in de eerste helft na een voorzet van Caner Erkin met een fraaie kopbal de score opende.

Na de rust slaagde Roemenië er niet in de nederlaag te voorkomen. Ondanks een groter aantal doelpogingen bleef de achterstand op het scorebord staan en maakte Mevlüt Erdinç in blessuretijd een einde aan de onzekerheid.

Door het resultaat in Boekarest moet de ploeg van Piturca met nog twee duels te gaan Turkije naast zich moet dulden op de derde plaats. En kan Nederland de groepswinst en daarmee directe WK-kwalificatie niet meer ontgaan.

Hongarije - Estland 5-1
Hongarije hield de hoop op een WK-ticket overeind door Estland op een nederlaag te trakteren. In Boedapest betekende een eigen doelpunt van Ragnar Klavan het begin van het einde voor de Baltische bezoekers. Na de treffers van Tamas Hajnal en Daniel Bode was nog voor rust een herhaling van een stunt als tegen Nederland uit het zicht verdwenen.

Tarmo Kink redde vroeg in de tweede helft de Estse eer, waarna Roda JC Kerkrade-aanvaller Krisztián Németh en voormalig PSV'er Balázs Dzsudzsák de wedstrijd extra kleur gaven. Met de zege heeft Hongarije zich ook gemeld als kandidaat voor de play-offs. De ploeg van bondscoach Sándor Egervári staat nu ook tweede met een punt voorsprong op zowel Roemenië als Turkije.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen