Groep D: Dost laat Sporting dromen, Messi-loos Barça stelt teleur

Bas Dost heeft woensdagavond met twee goals een groot aandeel gehad in de overwinning van Sporting Lissabon op Olympiakos Piraeus. Omdat Juventus niet langs Barcelona kwam, hebben de Portugezen zelfs nog uitzicht op overwintering in de Champions League.

Juventus - Barcelona 0-0
Op papier was Juventus - Barcelona het mooiste affiche van de avond, maar dat kwam er in de praktijk geen moment uit. Dat Lionel Messi rust kreeg bij het bijna geplaatste Barça was veelzeggend. Juventus, zonder de geblesseerde Giorgio Chiellini, slaagde er echter niet in om te profiteren van de afwezigheid van de Argentijnse superster.

Douglas Costa kreeg na nog geen twee minuten wel een grote kans, maar de Braziliaan stuitte na een fraaie dribbel op doelman Marc-André ter Stegen. Ivan Rakitic had met een als voorzet bedoelde vrije trap bijna geluk. De inzet van de Kroaat ging aan iedereen voorbij en belandde uiteindelijk op de paal.

Het waren twee spaarzame hoogtepunten in Turijn. Juventus probeerde bij vlagen aan te zetten, zoekend naar de bevrijdende 1-0 die overwintering in de Champions League zou betekenen. Barça bracht Messi tien minuten na rust, maar zelfs de Argentijn kon het verschil niet maken. De Catalanen bleven verdedigend echter vrij eenvoudig op de been - al was Paulo Dybala vlak voor tijd nog dreigend met een schot - en kwamen zo op elf punten, drie meer dan nummer twee Juventus. Barcelona is nu formeel zeker van de tweede ronde.

Sporting Lissabon - Olympiakos Piraeus 3-1
Juventus wordt weer op de voet gevolgd door Sporting Lissabon. De Portugese topclub won woensdag namelijk met 3-1 van Olympiakos en heeft nog maar één punt minder dan de Italianen. Bas Dost was, bepaald niet voor het eerst dit seizoen, de grote man aan de kant van Sporting met twee goals.

Al vroeg in de wedstrijd kreeg de Nederlander een grote kans, maar hij schoot wild over. Even later zette Dost een ploeggenoot alleen voor het Griekse doel. Wederom was het niet voldoende voor een doelpunt. Die treffer kwam er vijf minuten voor rust wel. Gelson Martins gaf de bal voor, Dost kwam knap voor zijn directe tegenstander en rondde perfect af: 1-0.

Voor Dost was het zijn 37ste doelpunt in veertig officiële wedstrijden voor Sporting dit kalenderjaar, maar pas zijn eerste in de Champions League. Drie minuten later werd het duel al min of meer beslist. Een schot van Bruno César werd in eerste instantie nog geblokt, maar de middenvelder zette door, veroverde de bal en schoot alsnog raak: 2-0.

Twintig minuten voor tijd werd ook het laatste beetje hoop van de Grieken aan diggelen geholpen. Dost torende boven alles en iedereen uit en kopte zijn tweede van de avond binnen: 3-0. In de extra tijd redde Vadid Odjidja-Ofoe nog wel de Griekse eer. Sporting heeft zeven punten, één minder dan Juventus en is in ieder geval zeker van plek drie. De tweede plaats is ook nog in zicht, dan moet er op 5 december gewonnen worden op bezoek bij Barcelona en mag Juventus niet winnen van Olympiakos.