Groep D: blunder Muslera leidt vervelende avond Galatasaray in, Porto is er bijna

FC Porto en Schalke 04 hebben dinsdagavond uitstekende zaken gedaan in Groep D van de Champions League. Voor Lokomotiv Moskou is het nu al duidelijk dat overwintering op het hoogste podium niet langer een optie is.

Schalke 04
Schalke 04
2 - 0
Galatasaray
Galatasaray

Na een erbarmelijke Bundesliga-start vertoonde Schalke 04 de afgelopen weken tekenen van herstel. In de Champions League was de ploeg uit Gelsenkirchen met vijf punten uit drie wedstrijden sowieso al aardig begonnen. Dinsdagavond kon Schalke 04 tegen Galatasaray zelfs een fundament storten voor een plek in de tweede ronde.

De thuisploeg beleefde een droomstart, want al na drie minuten opende Guido Burgstaller de score. De aanvaller profiteerde optimaal van een fout van Fernando Muslera. De doelman van Galatasaray liet de bal aan de rand van het zestienmetergebied uit zijn handen glippen, waarna Burgstaller toesloeg.

De bezoekers, waar Ryan Donk en Garry Rodrigues in de basis startten, ontsnapten enkele keren aan de 2-0. Onder anderen Amine Harit, Sebastian Rudy en Burgstaller zorgden voor gevaar. Galatasaray was alleen bij enkele omschakelmomenten dreigend, met Younès Belhanda in een hoofdrol. Echt dicht bij een treffer kwamen de bezoekers voor rust alleen via Rodrigues, die na een klein half uur net naast schoot.

De opgave van Galatasaray werd er na 57 minuten alleen nog maar zwaarder op. Mark Uth was, in een fase waarin de Turkse club de druk net had opgevoerd, het eindstation van een snelle aanval en bezorgde Schalke 04 daarmee een 2-0 voorsprong. Galatasaray had daar niet van terug en bleef zo op vier punten steken, vier minder dan de Duitse club.

FC Porto
FC Porto
4 - 1
Lokomotiv Moskou

Lokomotiv Moskou speelde met het mes op de keel na drie achtereenvolgende nederlagen. De Russische topclub móést een positief resultaat halen tegen de Champions League-winnaar van 2004, maar kon al na twee minuten in de achtervolging. Na een aanval over rechts met hoofdrollen voor Maxi Pereira en Moussa Marega was het Héctor Herrera die de bal intikte.

Vlak voor rust waren de rollen omgedraaid: deze keer was het Herrera die het voorbereidende werk bij de treffer van Marega verzorgde. Lokomotiv Moskou stelde daar weinig tegenover. De Portugese EK-held Éder - bij zijn wissel in de tweede helft kreeg de aanvaller applaus van veel fans in Estádio do Dragão - kon de Russische club ook niet over het dode punt heen helpen. Jefferson Farfán had na een uur meer succes: de invaller klopte Iker Casillas met een knappe kopbal.

Het na rust in balbezit dominante Lokomotiv Moskou zette de jacht op de 2-2 in, maar kreeg juist een derde treffer om de oren. Jesús Corona strafte slecht uitverdedigen van doelman Guilherme af en ontnam daarmee bij de bezoekers alle hoop op een positief resultaat. Bij het scheiden van de markt werd het via Otávio zelfs nog 4-1.

Door de triomf is FC Porto bijna zeker van een plekje bij de laatste zestien, voor Lokomotiv Moskou is een derde plek en daarmee een Europa League-ticket het hoogst haalbare.