Groep C: Liverpool wacht zinderende apotheose na nederlaag in Parijs

Reacties

Liverpool is in de groepsfase van de Champions League verder in nood gekomen door woensdagavond te verliezen bij Paris Saint-Germain. Virgil van Dijk leidde de gevoelige nederlaag in.

Groep C: Liverpool wacht zinderende apotheose na nederlaag in Parijs
PSG
PSG
2 - 1
Liverpool
Liverpool

Het belang van de kraker in Parijs werd naarmate de groepsfase vorderde alleen maar groter. PSG verspeelde onlangs nog twee keer punten tegen Napoli en Liverpool ging pijnlijk onderuit bij Rode Ster. Zo zagen de grootmachten na vier speelronden de afgrond naar de Europa League steeds dichterbij komen. Thomas Tuchel had het geluk dat Neymar en Kylian Mbappé in ieder geval weer tijdig fit waren geraakt voor de clash met Liverpool, na in de voorbije interlandperiode geblesseerd te zijn uitgevallen. De PSG-coach liet naast de twee eerdergenoemde sterren en Edinson Cavani ook Ángel Di María starten en koos voor een verstevigd middenveld met Marquinhos als partner van Marco Verratti.

PSG startte furieus en Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk wisten met Liverpool maar niet aan de druk te ontsnappen. Het was na kansen voor onder anderen Mbappé en Di María wachten op de 1-0 en die kwam er in de dertiende minuut. Van Dijk had daarbij een ongelukkige rol. De Oranje-captain was uit balans toen hij de bal weg moest werken en leverde nog in het strafschopgebied in bij Juan Bernat. De linksback trok naar binnen en liet Alisson Becker kansloos door met rechts raak te knallen in de korte hoek.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSG bleef vervolgens voor het meeste gevaar zorgen, maar had wel geluk dat het met elf man mocht blijven staan. Verratti kwam erg goed weg met geel na een spijkerharde tackle op Joe Gomez, die als vervanger van Trent Alexander-Arnold de taak had om de ruimtes rechts in de defensie af te schermen. Dat ging in de 37ste minuut volledig mis, toen Mbappé versnelde. De Fransman gaf scherp voor op Cavani, Alisson redde nog op de inzet van de Uruguayaan, maar Neymar sloeg toe in de rebound: 2-0. De PSG-vedette bereikte daarmee een fraaie mijlpaal. De nog maar 26-jarige aanvaller is met 31 goals nu de meest trefzekere Braziliaan in de Champions League-historie.

Het was daarmee een ellendige eerste helft voor Liverpool. Vlak voor rust kreeg de verliezend finalist van vorig jaar de hoop op een goed resultaat echter wel volledig terug. Di María veroorzaakte een strafschop met een wilde tackle op Sadio Mané. De Senegalees liet zich wel wat vroeg vallen, waardoor de arbitrage waarschijnlijk twijfelde. Uiteindelijk werd op aanraden van de zesde official besloten de bal op de stip te leggen en James Milner faalde niet vanaf elf meter.

Het spelbeeld wijzigde naarmate Liverpool in de tweede helft meer in tijdsnood kwam. De ploeg van Jürgen Klopp won meer duels en werd iets dominanter, zonder echt gevaarlijk te worden. PSG zakte terug en loerde op kansen in de omschakeling. Vaak werd getracht Mbappé en Neymar te lanceren.

Omdat een 3-1 uitbleef, werd het voor PSG in de slotfase nog een kwestie van overleven. Klopp deed dezelfde zet als Ronald Koeman in de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland. Van Dijk werd steeds vaker naar voren gestuurd, maar dit keer was dat zonder effect. De Liverpool-manager kan zijn noodplan bijschaven voor de allesbeslissende wedstrijd tegen Napoli over twee weken. Liverpool moet op Anfield winnen van Napoli voor plaatsing voor de knock-outfase, ervanuit gaande dat PSG op bezoek bij Rode Ster wint. Onderling resultaat gaat daarbij boven doelsaldo in de Champions League. In Napels werd eerder met 1-0 verloren door The Reds, die met zes punten dus derde staan in Groep C.

Napoli
Napoli
3 - 1
Rode Ster Belgrado
Rode Ster Belgrado

Van onderschatting kon bij Napoli geen sprake zijn nadat Rode Ster verrassend al vier punten gepakt had in de loodzware groep. In Belgrado verspeelden de Italianen bij de openingswedstrijd zelf nog punten (0-0), maar woensdagavond werd al snel duidelijk dat er niet een volgende misser zou komen. De thuisploeg dwong de bezoekers direct terug en in de elfde minuut was het al voor het eerst raak. Na doorkoppen van Nikola Maksimovic bij een corner tikte Marek Hamsík van dichtbij de bal binnen: 1-0.

Door slecht op buitenspel stappen van Kalidou Koulibaly moest David Opsina één keer belangrijk redden in de eerste helft, maar verder was het toch echt eenrichtingsverkeer in Stadio San Paolo. Het krachtsverschil werd in de 33ste minuut verder tot uiting gebracht, door de klasse van Dries Mertens. De Belg stuurde de bal met een fenomenale voetbeweging richting de korte hoek uit een licht getoucheerde voorzet van Fabián Ruiz.

Mertens nam het laatste beetje spanning zelf weg door vlak na rust de 3-0 te maken met een schot in de bovenhoek. Er kwam nog wel een eretreffer voor Rode Ster via El Fardou Ben Nabouhane, maar daar bleef het bij.

Napoli is na vijf speelronden koploper in de groep, maar staat nu nog voor de misschien wel zwaarste test: Liverpool-uit.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep C UEFA Champions League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSG
6
3
2
1
17-9
+8
11
2
Liverpool
6
3
0
3
9-7
+2
9
3
Napoli
6
2
3
1
7-5
+2
9
4
Rode Ster Belgrado
6
1
1
4
5-17
-12
4
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
VI's Süleyman Öztürk blikt terug op de Champions League-avond: 'PSG en Neymar waren indrukwekkend in de eerste helft.'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.